latinica  ћирилица
04/04/2020 |  19:16 ⇒ 05/04/2020 | 11:03 | Аутор: РТРС

Стигао joш један авион са опремом за мобилну болницу (ФОТО)

На аеродром Маховљани слетио је и други авион са дијеловима за мобилну болницу, коју је, за евентуалне потребе лијечења током пандемије вируса корона, набавила Влада Републике Српске.

У наредних неколико дана у Српску би требало да стигне и трећи контингент опреме, након чега би болница била спремна за употребу.

Мобилна болница биће коришћена у случају погоршања ситуације када је ријеч о пандемији вируса корона и биће монтирана тамо гдје се укаже потреба за тим. Њен капацитет је 500 кревета, површина 6.000 квадрата, а може бити подијељена и у посебне сегменте и монтирана на више локација.

Дијелови који стижу у Републику Српску су њемачке и италијанске производње. Ријеч је о најсавременијој опреми, која задовољава све неопходне медицинске критеријуме.

Мобилна болница имаће све каратеристике праве болнице - пријемно одјељење, кревете за интензивну његу, канцеларијски простор ,а биће опремљена сопственим генератором за напајање струјом, посебним интерним системом за воду и гријање и свим што је неопходно за један такав објекат.

Добаљач болнице је компанија Технички ремонт Братунац, која је ову болницу заправо намјеравала да извезе у Вијетнам. Болница ће, и након окончања кризе узроковане пандемијом вируса корона, остати у власништву Републике Српске. Очекивани вијек трајања је око 20 година.

Влада Српске за ову болницу издовојила је три милиона и 650 хиљада марака. Очекује се да буде спремна за употребу за, отприлике, 10 дана.