latinica  ћирилица
03/04/2020 |  12:38 ⇒ 04/04/2020 | 08:18 | Аутор: РТРС

Стигао први авион са опремом за мобилну болницу (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик дочекао је вечерас на бањалучком аеродрому авион са првим контингентом опремом за мобилну болницу коју су преузели предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.
Истовар мобилне болнице - Фото: РТРС
Истовар мобилне болницеФото: РТРС

За набавку покретне болнице Влада Српске издвојила је 3,6 милиона КМ.

Фото: РТРС

Покретна болница имаће сву потребну пратећу опрему као што је пријемно одјељење, канцеларијско одјељење, апотека, лабораторија са лабораторијском опремом, опрема за медицинске сестре, за интензивну његу, за хоспитализацију, тушеви, ве-це модули са кабинама, генератор, електрични дистрибутивни центар, те сет за дистрибуцију воде и кухиња.

Премијер Српске рекао је претходно за РТРС да је мобилна болница власништво Републике Српске и да ће служити за ситуације попут ове са вирусом корона.

Вишковић је рекао да је спремна локација у Залужанима за постављање мобилне болнице уколико то буде потребно.

- Имамо објекат који је мобилан, који не тражи никакву инфраструктуру. Тај објекат ће служити грађанима у свим непредвиђеним ситуацијама. То потврђује да Српска и у вријеме кризе и пандемије размишља дугорочно - истакао је он.

Он је поручио да Српска тренутно располаже довољним бројем респиратора и тестова за корона вирус, те да се очекује интензивније тестирање.

- Очекује се набавка више од 200 респиратора - навео је Вишковић.

Фото: РТРС

Шеранић је истакао да је набавка мобилне болнице важна како би, у случају потребе, пацијентима била пружена потребна здравствена њега у изолованим условима.

- У овом објекту моћи ћемо да збринемо пацијенте са лакшом и средњом клиничком сликом - рекао је Шеранић.