X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
02/04/2020 |  14:56 ⇒ 16:35 | Извор: srpskainfo.com

Ријешени сви проблеми пацијената у Студентском центру "Никола Тесла" (ФОТО)

Сви проблеми које су пацијенти имали на почетку су ријешени, рекао је за Српскаинфо директор Студентског центра "Никола Тесла" Драгослав Топић.
Драгослав Топић (фото: Siniša Pašalić / RAS Srbija) -
Драгослав Топић (фото: Siniša Pašalić / RAS Srbija)

Овај центар тренутно служи као карантин за заражене вирусом корона у бањалучкој регији.

- У собама је топло, има топле воде, а пацијентима се служе три оброка дневно, уз обавезно воће, док о хигијени брину професионалци, фирме које су сертификоване за то. Пацијентима се редовно служе три оброка и могу вам рећи да је храна добра, мислим да многи од нас ни код куће не једу бољу храну. С обзиром на то да су у питању пацијенти, храна је свакако боља од оброка коју служе у болницама. У питању је студентски мени, само у већим количинама. Пацијенти сваки дан добију и воћку, а сада смо увели и колаче – рекао је Топић.

Он тврди да проблема којих је на почетку било, када су у питању гријање и топла вода, више нема. Као што је и раније нагласио, просторије Центра су морале бити дезинфиковане и прозрачене, због чега је у собама на почетку било хладно.

Просторије Студентског центра (фото: МНРВОИД/Влада РС)

– Разумијем да никоме није фино напустити просторије свога дома и доћи у карантински смјештај, али одговорно тврдим да пацијенти имају топлу воду и да им је топло, што потврђује и чињеница да када дођем на посао видим пацијенте који отварају прозоре у мајицама кратких рукава – изјавио је Топић.

Донација предсједнице Републике Српске

Он додаје да је у студентски дом стигла и потпуно нова постељина и то захваљујући донацији предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

– Посебно се захваљујем предсједници Цвијановић која је донирала 30.000 КМ за набавку нових постељина које користе пацијенти који се смјештају у овај центар – рекао је Топић.

Додао је да су и хигијенски услови на задовољавајућем нивоу, те да се свако јутро одвози инфективни отпад из ове установе.

– Заиста водимо рачуна о томе и то ради компанија која је сертификоввана за одвоз таког отпада – рекао је директор Центра.

Разонода за пацијенте

Пацијенти који бораве у карантину, од сада на првом спрату првог павиљона имају и мини библиотеку од 400 књига, како би свој боравак у дому учили занимљивијим.

– То је пројекат који смо остварили у сарадњи са Народном универзитетском библиотеком. Сви пацијенти могу да користе књиге, а у најави је још један пројекат, помоћу којег ћемо највјероватније омогућити и андроид телевизоре за сваку собу у којој бораве пацијенти – рекао је Топић.