latinica  ћирилица
02/04/2020 |  08:58 ⇒ 10:09 | Аутор: СРНА

Лукач: Сви капацитети МУП-а у борби против вируса

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да је Министарство унутрашњих послова ставило у функцију све своје капацитете с циљем контроле и сузбијања ширења вируса корона, нагласивши да су ангажовани и полазници Полицијске академије који ће бити испомоћ у полицијским станицама с циљем одрађивања приправничког стажа у ванредним околностима.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

- Полазници Академије у наредних шест мјесеци биће испомоћ у нашим полицијским станицама и истовремено одрађивати приправнички стаж како би постали пуноправни припадници МУП-а и овлашћена службена лица - рекао је Лукач у интервјуу Срни.

Он је оцијенио да ће тај ангажман за полазнике Академије бити велико искуство јер ће полицијски посао учити у ванредним околностима и нагласио да је увјерен да се тако кале прави полицајци.

Лукач је поручио свим грађанима Републике Српске да је МУП с циљем сузбијања вируса корона ангажовао све своје капацитете, те да у сваком, па и материјално-техничком погледу, имају помоћ и подршку Владе.

- Циљ је да помогнемо свим грађанима Републике Српске да ово ванредно стање што прије превазиђемо и побиједимо. То можемо да урадимо само заједно и поштујући сва правила надлежних институција. У том смјеру, позивам грађане да поштују све постојеће мјере, остану код куће и не преносе вирус да би га што прије побиједили - нагласио је Лукач.

Он је у интервјуу Срни рекао да је МУП под оптерећењем због актуелне ситуације, увођења полицијског часа, контрола људи, карантина и граничних прелаза, али да има довољно ресурса и капацитета да испуњава задатке и бројне послове за које је задужен.

- Сигуран сам да смо, када је ријеч о контроли ширења вируса, заједнички успјели да успоримо његово масовно ширење и тако спријечимо колапс нашег здравственог, па и економског система - истакао је Лукач.

Он је рекао да је Републички штаб за ванредне ситуације од почетка доносио мјере које су допринијеле да се ситуација у вези са вирусом одржи под контролом.

- Полицијски час и ограничење кретања се углавном поштују, али и даље имамо неодговорне појединце који то намјерно крше и угрожавају свој и животе других, а што је криминално понашање. Сви који то раде биће санкционисани и зато их позивам да поштују мјере, носе заштитне маске и рукавице, те држе одстојање да не дође до ширења вируса - указао је министар унутрашњих послова Српске.

Он је рекао да МУП користи техничке ресурсе и законске могућности када је ријеч о појединцима који крше правила кућне и друге изолације.

- Ако неко лице, кршећи постојеће мјере, угрози и доведе друго лице у опасност или буде представљало опасност за јавно здравље људи, онда оно мора бити пронађено и кажњено, те стављено под надзор - појаснио је Лукач.

Говорећи о обиљежавању 4. априла - Дана полиције Српске, министар Лукач је рекао да Дан полиције Српске и 28 година од оснивања МУП-а, због ванредних околности неће бити обиљежени свечано као раније, већ скромно и уз поштовање свих правила Републичког штаба за ванредне ситуације.

- Предвиђено је полагање вијенаца код споменика нашим погинулим припадницима у протеклом рату, као и служење парастоса. Свакако, користим ову прилику да свим припадницима МУП-а честитам Дан полиције - рекао је Лукач и додао да ће бити пролонгирано раније планирано отварање спортских центара, стрелишта и различитих полигона за обуку у Центру за обуку МУП-а у Залужанима код Бањалуке.

Он је нагласио да МУП успјешно ради на свим задацима који су му повјерени, посебно када је ријеч о чувању јавног реда и мира, борбе са организованим криминалом и свим облицима тешког криминалитета.

- У томе смо у протеклој години имали веома добре и запажене резултате, и веома је битно да смо одржали безбједност на територији Српске. Добили смо и у потпуности позитивно мишљење Главне службе за ревизију, што је сатисфакција цијелом МУП-у да смо били успјешни у протеклој години - истакао је Лукач.

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ и региону, Лукач је изразио наду да ће борба са нелегалним миграцијама бити и даље успјешна, захваљујући ставу Српске да на њеној територији нема успостављања кампова за мигранте и њиховог задржавања.

- Добрим радом МУП-а и сарадњом са становништвом успјели смо на том плану да очувамо јавни ред и мир, безбједност и имовину људи - констатовао је Лукач.

Он је истакао да је након појаве корона вируса увелико смањен прилив миграната на територију БиХ, као и свих балканских земаља.

- Очито да се границе балканских земаља, због вируса, сада контролишу у потпуности. Стање је сада, у вези са нелегалним мигрантима, подношљиво и под контролом, иако још има случајева преласка границе. Како год, припадници МУП-а заједно са Граничном полицијом БиХ спречавају њихов улазак у БиХ. Мигранте, који се у доста мањем броју појављују у Српској, наша полиција ставља под контролу и предаје надлежнима спречавајући њихово кретање и преношење вируса с којим би неко од њих могао бити заражен - нагласио је у интервјуу Срни министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.