latinica  ћирилица
01/04/2020 |  21:45 | Аутор: СРНА

Новалић: Ускоро стиже велика количина медицинске опреме

Федерални премијер Фадил Новалић изјавио је вечерас да ће у Федерацију БиХ у наредних петнаестак дана стићи велика количина медицинске опреме која ће знатно олакшати рад здравственим радницима у борби против вируса корона.
Фадил Новалић (Фото:istinomjer.ba) -
Фадил Новалић (Фото:istinomjer.ba)

Новалић је нагласио да је ријеч о стотину респиратора, те осталој специјализованој опреми намијењеној здравственом сектору.

- Ријеч је о новом сету набавке који нам је доставила Федерална управа цивилне заштите и он ће се послије набавке која се односила на широке масе, односити на здравствени сектор. То је специјализована опрема која је потребна да би се здравствени сектор лакше носио са овом пандемијом, јер вирус почиње да улази у здравствене установе - рекао је Новалић за Н1.

Према његовим ријечима, у току су преговори о набавци високопрофесионалних респиратора из Канаде за клиничке центре, али и за друге здравствене установе.

- Ту је 200.000 медицинских маски и 100.000 хируршких маски за медицинско особље, затим 50.000 пари заштитне обуће и милион рукавица. То је сет који је искључиво за медицински сектор и вриједан је осам до 10 милиона КМ - појаснио је Новалић.

Он је додао да је компанија "Флај Босниа" Влади ФБиХ на располагање ставила авион који ће у петак из Јужне Кореје доставити 150.000 тестова, који су плаћени прије седам-осам дана.

Новалић је истакао да ФБиХ тренутно у јавним институцијама има 250 респиратора, не рачунајући оне који су већ саме приватне компаније и градови почели набављати.

- Потребно је још 300 комада у ФБиХ. Тако да бисмо имали око 600, односно око 300 на милион становника. Примјера ради, Њемачка је најбоље опремљена и на нивоу је од око 312 или 314 респиратора на милион становника - рекао је Новалић.