latinica  ћирилица
01/04/2020 |  14:13 ⇒ 14:21 | Аутор: СРНА

ХНК: Заражених 63, у Читлуку ситуација алармантна

На подручју Херцеговачко-неретванског кантона вирусом корона заражене су 63 особе, а огроман проблем представља Читлук јер су на нови вирус позитивне вјероватно све часне сестре, њих 23, из самостана код Међугорја, рекао је директор Завода за јавно здравство ХНК-а Нермин Авдић.

- Мостар и Коњиц смо донекле успјели ставити под контролу, по самим пријавама које добијамо ситуација је очекивана. Кад смо то успјели посложити десио нам се велики скок у Читлуку, и то нам задаје велики проблем. Два објекта - самостан `Милетина` и `Мајчимо село` су стављена у карантин - навео је Авдић.

Он је нагласио да је ситуација у Читлуку алармантна, јер већи број сестара у самостану показује симптоме, а неке су примљене у Ковид болницу у Мостару.

- Карантин је уведен и у `Мајчином селу`. Људи из Завода су отишли да ураде дезинфекцију. Пробаћемо и у ту да направимо карантин, иако је ту часна сестра само била у посјети -  додао је Авдић.

Истакао је да су часне сестре, као и свештеници из Међугорја који су стављени у изолацију имали огроман број контаката.

 - То је тешко избројиво, прикупљамо све могуће контакте и покушавамо их све ставити у самоизолацију. Већ смо дали апел и понављам, све особе у Читлуку које су биле у контакту са овим зараженим у Читлуку да се јаве свом љекару и иду 14 дана у самоизолацију - напоменуо је Авдић.

Он каже да се не може предвидјети у којем правцу ће се развијати ситуација у Читлуку.

Авдић је додао да је у ХНК девет нових случајева, од којих у Мостару два, Коњицу један, Читлуку пет и Јабланици један.

- Анализирали смо Мостар, два случаја су у кластерима и три независна и утврђујемо како је дошло до инфекције. Постоји локална трансмисија, али још можемо упратити ко је од кога добио - рекао је Авдић.

Додао је да је међу позитивним и једна особа из Мостара која је запослена у здравственој установи у Широком Бријегу, те да случај у Јабланици не би требало да представља опасност, јер је био у изолацији.

Када је ријеч о самостану часних сестара у Бијелом Пољу код Мостара, Авдић је навео да нема никакве информације, али да зна да је часна сестра која је дошла заражена из Италије прво посјетила тај самостан.

Авдић је препоручио да изолација код свакога траје 21 дан, јер зараза може трајати пет до шест седмица.