latinica  ћирилица
01/04/2020 |  13:47 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Забрана слијетања и полијетања са аеродрома у БиХ до 30. априла

Савјет министара је на данашњој ванредној сједници донио Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о привременом затварању граничних прелаза у ваздушном саобраћају за промет путника у БиХ којом се забрањује слијетање и полијетање са аеродрома у БиХ ради заштите од уношења и ширења заразних болести.
Међунаредни аеродром Сарајево - Фото: илустрација
Међунаредни аеродром СарајевоФото: илустрација

Изузетак од ове одлуке су, између осталих, хуманитарни летови, хитан медицински превоз, превоз с циљем трагања и спасавања, те превоз поште и робе, као и технички летови без искрцавања путника и принудна слијетања, саопштено је из Савјета министара.

Ова одлука донесена је на приједлог Министарства безбједности, а примјењиваће се до 30. априла до 24.00 часа.

Министри су, на приједлог Министарства безбједности, донијели Одлуку о тражењу међународне помоћи за заштиту и спасавање за потребе превенције, заштите, третмана обољелих и сузбијања појаве вируса корона, те задужило надлежне институције, тијела и органе у БиХ да проведу потребне процедуре за њен прихват.

Ријеч је о медицинској опреми, средствима и материјалима за детекцију заражених вирусом САРС-КоВ2, заштитној опреми, средствима за дезинфекцију, привременим објектима, теренским болницама, агрегатима, као и финансијској помоћи.

Савјет министара је усвојио Извјештај Министарства одбране о ангажовању Оружаних снага БиХ за потребе пружања помоћи цивилним органима у спречавању ширења корона вируса са приједлогом мјера.

Закључено је да уступање објеката Оружаних снага у којима су смјештени припадници Оружаних сага ради мјера предострожности и заштите не треба проводити до крајње нужде и без посебне одлуке Предсједништва БиХ.

Министарство одбране ће, у складу са расположивим ресурсима одобравати средства и опрему у координацији са Координационим тијелом Савјета министара за заштиту и спашавање, а по претходној процјени овог тијела да су исцрпљене могућности и ресурси општинских, кантоналних и ентитетских
кризних штабова формираних за сузбијање утицаја и ширење корона вируса.

Савјет министара донио је закључак којим изражава опредјељење да се првенствено ванредне сједнице Савјета министара могу одржавати путем видео конференције, када то околности захтијевају, у времену стања природне или друге несреће на територији БиХ.

Генерални секретаријат Савјета министара задужен је да обави све потребне техничке активости и осигура да се сједнице могу одржати путем видео конференције.

Савјет министара усвојио је данас Информацију Министарства спољне трговине и економских односа о заједничкој листи виталних производа утврђеној од стране ЦЕФТА Секретаријата у вези са олакшавањем промета усљед кризе узроковане вирусом корона.
Министарство спољне трговине и економских односа заједничку листу доставиће свим надлежним институцијама у БиХ за ову област, а она укључује, између осталог, месо и месне прерађевине, млијеко и млијечне производе, поврће, воће.

Листа основних производа важних за становништво биће третирана кроз тзв. зелену приоритетну траку приликом промета на одређеним граничним прелазима, саопштено је из Савјета министара.

На данашњој ванредној сједници, одржаној у Сарајеву, Савјет министара, на приједлог Министарства комуникација и транспорта, усвојио је заједнички приједлог који је усвојио Заједнички секретаријат Транспортне заједнице и Секретаријат ЦЕФТА-е с циљем олакшавања транспорта и трговине основне робе са западним Балканом.

Циљ овог документаје да се олакша трговина и транспорт робе бавећи се само оним додатним мјерама предострожности које су подузете или се требају подузети како би се спријечило ширење пандемије Ковид-19.

Заједничким мјерама жели се унаприједити комуникација, успоставити "зелени" приоритетни коридор за западни Балкан, максимално повећати кориштење друмске мреже, те пажња усмјерити на заједничке граничне прелазе.

Министарство спољне трговине и економских односа и Министарство комуникација и транспорта редовно ће извјештавати Савјет министара о реализацији мјера из заједничког приједлога.