latinica  ћирилица
01/04/2020 |  13:28 ⇒ 13:33 | Аутор: СРНА

Тегелтија ће упутити писмо да БиХ потпише споразум о јавним набавкама

Савјет министара је на данашњој ванредној сједници, на приједлог предсједавајућег Зорана Тегелтије, усвојио Информацију о активностима које је потребно реализовати за приступање БиХ Заједничком споразуму о јавним набавкама.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Предсједавајући Тегелтија потписаће и упутити писмо Директорату за здравље и сигурност хране о намјери БиХ да потпише Заједнички споразум о јавним набавкама, који је иницирала Европска комисија.

Сврха механизма овог заједничког споразума је да се омогући праведнији приступ хитно потребним мјерама медицинске заштите, укључујући балансиране цијене за земље кориснице/учеснице Споразума, саопштено је из Савјета министара.

Задужено је Министарство иностраних послова да испита могућност провођења посебне процедуре ратификације овог споразума, како би се убрзала његова примјена.

РЕАЛИЗОВАНИ СВИ ЗАКЉУЧЦИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ

Савјет министара усвојио је Информацију о реализацији закључака Предсједништва БиХ и дефинисаних оперативних мјера за заустављање ширења вируса корона коју је предложио предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

У саопштењу се наглашава да Савјет министара свакодневно разматра све потребне мјере из своје надлежности у борби против ширења вируса Ковид-19 и те активности ће бити настављене.

У Информацији, која ће бити достављена Предсједништву БиХ, наведене су све активности и одлуке које је Савјет министара донио у периоду од 17. марта до до данас на сузбијању ширења вируса Ковид-19, те наглашено да су закључци Предсједништва БиХ реализовани, а успостављена је и интензивна комуникација са међународним финансијских институцијама, саопштено је из Савјета министара.

У саопштењу се подсјећа да је Савјет министара и прије закључка Предсједништва БиХ 5. марта одржао другу ванредну сједницу на којој је примио на знање Информацију о предузетим мјерама у БиХ у вези са спречавањем појаве и сузбијањем ширења заразне болести новим вирусом корона.

Такође, Савјет министара је на четвртој ванредној сједници одржаној 15. марта донио Одлуку о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ, а 14. марта у Добоју је одржан састанак предсједавајућег Савјета министара, предсједника Владе Републике Српске и премијера Федерације БиХ на којем је донесена одлука да сви грађани који из иностранства долазе у БиХ иду у изолацију у трајању од 14 дана, као и да ће одлука ступити на снагу 16. марта.

Тада је договорено и да се успоставе два штаба који ће се бавити здравственим и привредним аспектом и који ће креирати мјере и препоруке ентитетским владама и Савјету министара да савладају ове потешкоће.