latinica  ћирилица
01/04/2020 |  13:24 | Аутор: СРНА

Околић: За сада без уступања за карантин објеката Оружаних снага

Објекти Оружаних снага БиХ за сада се не уступају за карантин, да не би било доведено у питање здравље припадника, али би то евентуално могло бити учињено у Билећи јер се тамошњи објекат може физички одвојити од остатка касарне, изјавио је Срни замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић.
Мирко Околић -
Мирко Околић

Околић је рекао да је то генерални став са јучерашњег састанка представника Министарства одбране у Савјету министара, предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, Министарства безбједности и Министарства финансија.

- Издавање тих објеката и јаче ангажовање припадника Оружаних снага БиХ чувамо за не дај Боже. Ако се деси да некоме дамо објекат на коришћење то ће бити Билећа јер се тамошњи објекат може физички одвојити од остатка касарне - навео је Околић.

Он је рекао да је било превише захтјева локалних заједница за уступање касарни и других објеката од Оружаних снага и Министарства одбране, те нагласио да се од припадника Оружаних снага БиХ очекује да пруже помоћ уколико буде потребно тамо гдје цивилне снаге не буду могле.

- За сада се цијени да локалне заједнице још могу пронаћи локације за карантински простор, а, уколико буде било потребе, наравно да ће као опција бити разматране и касарне - рекао је Околић.

Он каже да за такву врсту потеза чекају и одлуку Предсједништва БиХ којем ће данас бити упућен извјештај о томе шта су Министарство одбране и Оружане снаге БиХ урадили као помоћ цивилним структурама у спречавању ширења вируса корона, те да је тај извјештај и на данашњој сједници Савјета министара.

- Имаћемо ставове и Предсједништва и Савјета министара о свему. Министарство одбране и Оружане снаге БиХ ће пружити помоћ, али морамо водити рачуна да се не исцрпимо. Још није таква ситуација да је неопходан ангажман свих ресурса у БиХ, будући да нису исцрпљени сви ресурси цивилних структура - рекао је Околић.

Све херцеговачке општине и град Требиње обезбиједили су мјесто за карантин онима који долазе из других земаља, док општина Билећа има проблем са смјештајним капацитетима, па су се зато за помоћ обратили Оружаним снагама БиХ, али одговор још није стигао.

Менаџер општине Михајло Вујовић рекао је Срни има више од 10 дана од како је Билећа упутила захтјев да јој за карантин буде издата амбуланта у Касарни `Билећки борци`.

- Тај објекат је и издвојен у самој касарни и има одличне услове за карантин, међутим још нема одговора од Оружаних снага БиХ. Очекујемо одговор сваки дан - каже Вујовић.