latinica  ћирилица
01/04/2020 |  13:16 | Аутор: СРНА

У другој половини априла биће дозначено 165 милиона евра

Међународни монетарни фонд /ММФ/ би у другој половини априла могао да дозначи 165 милиона евра БиХ како би помогао властима да повећају потрошњу за здравство и финансирају мјере за стабилизацију економије, изјавио је резидентни представник ММФ-а Ендру Џуел.
Међународни монетарни фонд - Фото: AFP
Међународни монетарни фондФото: AFP

- Постоји и могућност да коначна дознака буде већа од 165 милиона евра, уколико Извршни одбор ММФ-а одлучи да повећа лимит за позајмљивање у оквиру Инструмента за брзо финансирањ - истакао је Џуел.

Џуел је истакао да ММФ жели да у овим тешким временима изрази солидарност са БиХ, те навео да надлежни у овој финансијској институцији раде онолико брзо колико је то могуће, како би била пружена помоћ у оквиру Инструмента за брзо финансирање, саопштено је из ММФ-а.

- У овом времену неизвјесности, валутни одбор Централне банке БиХ представља стуб стабилности. Валутни одбор је добро служио БиХ више од двије деценије, доприносећи ниској стопи инфлације, финансијској стабилности, и повјерењу у валуту. Сваки покушај да се девизне резерве Централне банке користе у фискалне сврхе би нарушио валутни одбор, представљао пријетњу по финансијску стабилност и ризик за настанак значајних инфлаторних кретања" - поновио је Џуел.

Другим ријечима, појаснио је Џуел, то значи да би, осим хуманитарне кризе са којима се БиХ сада суочава, имали и финансијску и кризу валуте.

- Из тог разлога, уколико се компромитује аранжман валутног одбора, ММФ неће пружити финансијску помоћ БиХ у оквиру Инструмента за брзо финансирање - нагласио је Џуел.