latinica  ћирилица
01/04/2020 |  12:18 | Аутор: СРНА

Фабрици: Заједнички у борби против вируса корона

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици изјавио је да ЕУ пуно ради са Србијом и земљама Западног Балкана у вријеме пандемије вируса корона, те да је ово тренутак када сви требају да остану хладне главе и рационални, да се види шта се заједнички може урадити.
Сем Фабрици (фото: europa.rs) -
Сем Фабрици (фото: europa.rs)

Он је нагласио да се у ЕУ већ сада прича о стратегији излаза и опоравка.

- Видјећемо шта ће се дешавати наредних мјесеци, а важно је да се људи врате на посао и да се болест не шири - рекао је Фабрици за ТВ Прва.

Он је указао да је ЕУ издвојила 7,2 милиона евра Србији за финансирање опреме као и да је "на сто ставила пакет помоћи у износу од 15 милиона евра за хитну помоћ, 21 милион евра као краткорочну помоћ и још 50 милиона евра на дужи рок".

- Ту су и друге мјере које ЕУ предузима, као што су заједничка набавка, омогућавање слободног протока услуга, економски пакет који припремамо са међународним финансијским институцијама - рекао је Фабрици.

Он је навео и да је ЕУ финансирала карго летове Србије за допремање опреме, да се још два лета очекују данас и сутра и да је Влада Србије упутила захтјев за финансирање нових 10 летова у априлу.

- Поред тога ЕУ је покренула иницијативу заједничке набавке. Позвали смо Србију и земље региона да буду дио механизма, јер ћемо добити боље цијене и бољи квалитет производа - рекао је Фабрици.