latinica  ћирилица
30/03/2020 |  22:03 ⇒ 31/03/2020 | 08:36 | Аутор: СРНА

Шеранић: Успјели смо да развучемо ток епидемије и смањимо удар на здравство

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је вечерас да је Република Српска успјела да донесеним мјерама у борби против ширења вируса корона развуче ток епидемије и смањи удар на здравствене установе.
Ален Шеранић - Фото: СРНА
Ален ШеранићФото: СРНА

Шеранић је оцијенио да су томе, прије свега, допринијеле предузете мјере које су морале бити рестриктивне и од којих још не треба одустати.

Он је навео да је смањен улазак лица из иностранства, а тиме и ризик уноса вируса, те да ове седмице очекују да у потпуности ставе под контролу позитивна лица.

- Онда имамо сљедећих 14 дана као период саме инкубације када можемо да очекујемо да исконтролишемо све оне људе који би се потенцијално заразили у том периоду - рекао је Шеранић за Алтернативну телевизију.

Он је рекао да је задовољан како функционишу карантини на граници коју је прије 14 дана прелазило по 2.500 људи, а данас по 170 до 200 лица.

- Омогућили смо тим лицима да их прегледамо одмах на улазу, да евидентирамо ко има температуру или се лоше осјећа и да их одмах упутимо на лијечење, не доводећи их у могућност да се сретну са породицом и пренесу могућу инфекцију - истакао је Шеранић.

Он је рекао да није неуобичајено да нема позитивних на вирус корона међу узорцима који су узети на граници, с обзиром да је ријеч о људима који долазе из држава које су већ предузеле одређене мјере.

Шеранић је рекао да се помаже и локалним заједницама да успоставе карантине у које ће бити упућивани људи са границе.

Говорећи о позитивним случајевима међу здравственим радницима, ресорни министар је рекао да то није неуобичајено, али да се адекватно реаговало, прије свега прекомпоновањем рада да би се наставило са пружањем здравствене услуге.

Он је нагласио да је Српска прешла на стратегију директног и активног тражења лица која су позитивна на вирус корона, те да се у наредним данима може очекивати више оних који ће имати позитиван резултат теста.

- Циљ нам је да евидентирамо и идентификујемо те особе да би могли адекватно да их збринемо у оквиру заједнице - рекао је Шеранић.

Он је поновио да је правовремено увођење ригорозних мјера омогућило да се сузбије веће ширење вируса, те да су прошле седмице евидентирали постојање такозваних породичних кластера због чега су се одлучили да позитивне особе без симптома издвоје из породица и на тај начин спријече ширење вируса.

Говорећи о данашњој одлуци Републичког штаба за ванредне ситуације да се омогући рад на пијацама, Шеранић је рекао да грађани и на том мјесту морају да пазе на физичку дистанцу као што то раде у маркетима, пекарама и апотекама, те да ће надлежни строго контролисати спровођење донесених мјера.

Министар здравља рекао је да не очекује велике гужве пензионера у терминима које је данас Штаб одредио за њихово кретање, односно уторком и петком од 7.00 до 10.00 часова.

- Сматрам да се сада створио простор да покушамо да омогућимо и кретање лицима старијим од 65 година да остваре одређене потребе - рекао је Шеранић.

Он је навео да је у Српској до сада урађено 1.547 тестирања, од којих је 201 особа позитивна на вирус корона, те да је 11 лица опорављено.