latinica  ћирилица
28/03/2020 |  10:37 | Аутор: СРНА

Дачић: На аеродромима више нема "заглављених" држављана Србије

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да више нема "заглављених" држављана Србије на аеродромима широм свијета.

Дачић је напоменуо да су током рјешавања ових ургентних ситуација авиони "Ер Србије" летјели и два пута дневно до тих дестинација.

Дачић је навео да ће данас два лета бити организована до Малте, јер тамо има доста држављана Србије који су добили отказе, имају проблема и желе да се врате.

Он је навео да се разматра и организовање повратка српских држављана из САД, о чему се прикупљају подаци, као и из Абу Дабија, јер је велики број грађана Србије који су ту стигли са разних страна, а за понедјељак се разматра лет за Стокхолм.

Шеф српске дипломатије каже да његово Министарство добија из српских дипломатско-конзуларних представништва спискове држављана Србије који желе да се врате и онда се организују летови, али да од броја, структуре пријављених и удаљености дестинација зависи куда ће бити послан авион за њихов повратак.

Дачић је напоменуо да су јуче у Србију допутовала 24 медицинска радника из Њемачке, који су уважили позив Владе и пријавили се за повратак, те напоменуо да се очекује долазак још 200 медицинских радника.

- Неки су напустили своја радна мјеста на Западу, притом чувши и пријетњу њихових послодаваца да ако оду неће више моћи да се врате - рекао је Дачић.