latinica  ћирилица
26/03/2020 |  14:52 ⇒ 15:04 | Аутор: СРНА

Потписан споразум вриједан два милиона евра за набавку медицинске опреме

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер и резидентни представник Развојног програма УН /УНДП/ у БиХ Стелијана Недера потписали су данас у Сарајеву пакет финансијске помоћи од 2.000.000 евра за хитне медицинске потребе БиХ у одговору на пандемију вируса корона.
Јохан Сатлер и Стелиана Недера (Фото: Facebook) -
Јохан Сатлер и Стелиана Недера (Фото: Facebook)

Ријеч је о првом дијелу помоћи ЕУ, а други дио у износу од 5.000.000 евра услиједиће ускоро и тиме ће укупна помоћ ЕУ за хитне потребе земље износити 7.000.000 евра, што ће омогућити набавку респиратора, сетова за тестирање и знатних количина личне заштитне опреме.

Затлер је у обраћању подсјетио да је ЕУ помогла и након поплава које су погодиле БиХ 2014. године, наглашавајући да је примарна брига здравље грађана, али и да прати економске посљедице.

- Оно што је сада најважније - морају се спасити животи, али и радна мјеста грађана. Управо путем друштвене мреже Фејсбук, што је први пут и за мене, са УНДП потписујем први финансијски пакет помоћи у вриједности од 2.000.000 евра за хитну медицинску помоћ, што се посебно односи на респираторе - рекао је Затлер.

Према Затлеровим ријечима, у току је набавка 80 респиратора, те на хиљаде сетова тестова за вирус корона и заштитне опреме.

- Убрзо слиједи и 5.000.000 евра за исту сврху. Више од 70.000.000 евра биће усмјерено на спасавање радних мјеста на начин да се помогне најугроженијим компанијама чије пословање је преко ноћи обустављено у туризму, транспорту и дргум секторима. Тиме наш укупни пакет помоћи износи 80.000.000 евра - навео је Затлер истичући да се у овом времену траже дјела, а не ријечи.

Затлер је поручио грађанима да остану кући и придржавају се упутстава власти, наглашавајући да је ЕУ уз грађане БиХ.

Недера је истакла да УН у БиХ од тренутка проглашавања ванредног стања ради на пружању различитих типова подршке партнерима у овој земљи, као дио одговора на пандемију вируса корона.

- Данашњим потписивањем споразума још једном потврђујемо снажно партнерство УНДП-а, ЕУ и домаћих власти у одговору на кризу коју је изазвао вирус корона. Много тога можемо учинити заједно, као што смо показали током и након поплава 2014. године - рекла је Недера.

Она је напоменула да је ова УН огранизација у овом тренутку фокусирана на набавку неопходне медицинске опреме и материјала како би се обезбиједило тестирање и третман заражених лица, те омогућио несметан рад медицинских радника.

- Блиско сарађујемо са Свјетском здравственом организацијом како би прибављена медицнска опрема и материјал били у складу са спецификацијама које је препоручила та организација. Истовремено смо спремни да почнемо са процјеном економских и социјалних ефеката пандемије вируса корона - рекла је Недера.

На основу те анализе, напоменула је Недера, биће дефинисане активности на економском опоравку у наредним мјесецима путем пројеката које сада финансира ЕУ.