latinica  ћирилица
26/03/2020 |  13:02 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Подстаћи грађане да произвoдe храну за домаће тржиште

Бањалучки Центар за развој пољопривреде и села покренуће кампању кроз јавно обраћање путем средстава јавног информисања ради анимирања грађана за производњу хране која би могла бити пласирана на домаћем тржишту и ради утицања на свијест многих да искористе властита неискориштена обрадива пољопривредна добра.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

- Наши пољопривредни произвођачи су у јесењој сјетви засијали више од планираног, што ће урадити и током прољетне сјетве. Према нашим процјенама, засијана количина неће бити довољна за потребе наших суграђана уколико дође до потражње за храном и основним животним намирницама - саопштено је из Центра.

У саопштењу се наводи да сеоска домаћинстава, односно пољопривредни произвођачи, храну производе за властите потребе и недовољан је број домаћинстава који могу произвести вишак хране за тржиште.

Центар за развој пољопривреде и села наводи да стање усљед пандемије вируса корона мијења животе, а самим тим и досадашња правила понашања.

Додају да је тешко предвидјети шта нас чека у наредном временском периоду, али да сматрају да ће грађани имати потребу првенствено за храном и водом, али и многим другим намирницама.

- Треба размислити о томе колико ово може да потраје и да ли ћемо имати довољних количина хране у наредном периоду - додаје се у саопштењу.