latinica  ћирилица
26/03/2020 |  11:31 | Аутор: СРНА

У ФБиХ 62 заражених, највише у ХНК

У Федерацији БиХ данас до 10.00 часова потврђена су 62 случаја заразе вирусом корона, а три особе су преминуле, подаци су федералног Завода за јавно здравство о епидемиолошком стању.
Вирус корона -
Вирус корона

Од 62 случаја, у односу на посљедњи извјештај јуче у 18.00 часова, десет је нових.

Највише случајева заразе - 26 забиљежено је у Херцеговачко-неретванском кантону, слиједе Кантон Сарајево са девет, Зеничко-добојски кантон са осам, те Западнохерцеговачки кантон са седам заражених.

У Унско-санском кантону потврђено је шест случајева заразе, Босанско-подрињском четири, а по један у Посавском и Средњобосанском кантону.

У саопштењу је истакнуто да је у ФБиХ обављено 520 тестова на вирус корона.

Највише тестова - 187, урађено је у Херцеговачко-неретванском кантону, затим у Тузланском, гдје је урађено 121 тест и сви су били негативни, док је у Кантону Сарајево урађено 79 тестова на вирус корона.

Из Завода истичу да су утврђени увезени случајеви заразе из Италије, Њемачке и Србије, те да постоји локална трансмисија у три кантона - Херцеговачко-неретванском, Унско-санском и Босанско-подрињском.

У саопштењу је наведено да су два већа кластера везана за догађај у Коњицу - до сада 23 потврђена случаја и евидентирана трећа генерација контаката, као и случај у Мостару са седам потврђених случајева.

Из Завода наводе да су у Унско-санском кантону евидентирана три кластера и нови кластери у Западнохерцеговачком и Кантону Сарајево.

Од КОВИД-19 у свијету је умрло више од 21.300 људи, а потврђено је више од 470.000 случајева заразе вирусом корона у више од 175 земаља. До сада се опоравило више од 110.000 људи.