latinica  ћирилица
26/03/2020 |  08:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Обрт на суђењу масовном убици на Новом Зеланду

На суђењу Аустралијанцу оптуженом за масовно убиство 51 вјерника у џамијама на Новом Зеланду дошло је до неочекиваног обрта, јер је оптужени признао злочин.
Брентон Тарант (Фото: www.facebook.com) -
Брентон Тарант (Фото: www.facebook.com)

Током саслушања у Врховном суду Крајстчерча, оптужени Брентон Тарант је у изјави преко видео линка признао 51 оптужбу за убиство, 40 оптужби за покушај убиства и једну оптужбу за тероризам.

- Биће осуђен за сваки појединачни злочин који је починио. Признање кривице је значајан корак ка изрицању пресуде - изјавио је непосредно по завршетку саслушања предсједавајући судског вијећа, судија Камерон Мандер.

У судници је у име жртава и њихових породица био само представник нападнутих џамија, јер је Нови Зеланд у блокади због пандемије вируса корона.

Тарант је у притвору од 15. марта 2019. године када је ухапшен и оптужен да је из полуаутоматског оружја пуцао на муслимане који су се окупили на молитви у две џамије у Крајстчерчу, уживо преносећи свој злочин преко Фејсбука.

Признање Таранта чини сувишним даљи судски поступак који је требало да стартује у јуну, па ће судско вијеће наставити да доноси пресуде за укупно 92 тачке оптужнице.

Суд није најавио када ће бити изрицање пресуде, али индикативно је што је оптуженом Таренту притвор продужен до 1. маја.