latinica  ћирилица
26/03/2020 |  08:34 ⇒ 15:06 | Аутор: РТРС

У Српској седам нових случајева заразе; Укупно 121 (ВИДЕО)

У Републици Српској регистровано је седам нових случајева вируса корона, рекао је на конференцији за новинаре министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.
Ален Шеранић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Ален Шеранић (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Тиме је укупан број заражених у Српској достигао 121.

Шеранић је рекао да је у протеклих 24 часа извршено 75 тестирања на вирус корона, од чега је седам позитивних. У питању су четири мушкарца и три жене. Двије жене су млађе, а једна средње животне доби, док су три мушкарца средње и један млађе животне доби. 

- Када је ријеч о особама за које је утврђено да су позитивне на вирус корона, три су из Козарске Дубице, двије из Градишке, те по једна из Бањалуке и Добоја. Све особе су у кућној изолацији или су у карантину - навео је он.

Шеранић је презицизирао да се код два случаја из Козарске Дубице и код особе из Бањалуке ради о породичним контактима.

- У Добоју је позитиван љекар из Болнице. Он посљедњих седам дана није радио и био је у кући, а сада ће епидемиолог испитати све ризичне контакте који се односе на његове колеге. У Градишци имамо једну особу која је секундарни контакт из трећег бањалучког кластера - рекао је он.

Министар је рекао да се у Републици Српској под здравственим надзором налази 16.443 лица, док је 1.041 изашло из надзора.

Према његовим ријечима, тренутно је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањалуци смјештено 21 лице, од којих 10 чека резултате тестирања.

- Особе које су смјештене у Клиници за инфективне болести имају средње тешку до тешку клиничку слику. Под здравственим надзором се налазе 16.443 особе, док је из надзора изашла 1.041 особа - рекао је Шеранић.

Он је навео да су вршена тестирања и лица смјештених у карантин у Градишци и Шамцу.

- Тестирањем је обухваћена 31 особа из карантина у Градишци и све су биле негативне на вирус корона - додао је Шеранић.

Министар здравља Српске је рекао да је од јуче у карантин у Бањалуци, у Студентском центру "Никола Тесла", смјештено 20 особа.

- Узета су 24 бриса од директних контаката из њихових породица и данас настављамо те активности у Бањалуци и околним мјестима - рекао је Шеранић.