latinica  ћирилица
25/03/2020 |  18:59 ⇒ 18:59 | Аутор: СРНА

Ајдиновић: Издато 17.002 рјешења о изолацији

Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић саопштио је данас да је 86 федералних инспектора на граничним прелазима у Федерацији БиХ /ФБиХ/ издало 17.002 рјешења о четрнаестодневној изолацији.

Ајдиновић је напоменуо да је од недјеље, 15. марта, по доношењу одлуке о обавезном санитарном надзору свих држављана БиХ, Федерална управа за инспекцијске послове распоредила инспекторе из свих 10 инспектората на граничне прелазе, гдје тренутно 86 федералних инспектора у три смјене врше 24-часовну санитарну контролу путника при уласку у ФБиХ - саопштено је из Управе.

У саопштењу се наводи да су осим граничног прелаза Међународни аеродром Сарајево, термалне камере инсталиране и на прелазима Изачић, Орашје и Каменско.

- Надзорима и мјерама је, према до сад доступним подацима, обухваћено и укупно 1.570 лица - држављана БиХ с пребивалиштем у Републици Српској који су у БиХ ушли преко граничних прелаза у ФБиХ, те су подаци - спискови са именима, презименима и адресама лица благовремено достављени Инспекторату Републике Српске на даље поступање и спровођење мјера изолације. Исто вриједи и за 157 лица – држављана БиХ с пребивалиштем на подручју Брчко дистрикта, за које су подаци достављени Инспекторату дистрикта - наведено је у саопштењу.

Кантонални полицијски органи свакодневно врше контроле лица којима су од федералних санитарних инспектора издата рјешења о стављању под здравствени надзор/обавезној изолацији, те је у том смислу Федералној управи за инспекцијске послове до сад достављено укупно 212 збирних службених забиљешки о непоштивању изречених мјера, на име већег броја лица.

- Данас истичу мјере изолације за 90 рјешења која су издали федерални инспектори, те 350 рјешења издатих од стране кантоналних санитарних инспектора на граничном прелазу аеродром Тузла, чиме за укупно 440 лица престаје период обавезне изолације у трајању од 14 дана - објаснио је Ајдиновић.

Везано за контролу формирања и кретања цијена у ФБиХ, Ајдиновић је рекао да је дежурни тим федералног тржишног инспектората у протеклом периоду по пријавама грађана извршио 73 редовних и 70 контролних инспекцијских надзора у апотекама и другим продајним објектима, у оквиру којих су изречена 73 прекршајна налога у износу од 156.450,00 КМ.

Ајдиновић је изразио захвалност инспекторима који улажу максималне напоре 24 часа дневно на првој линији одбране против ширења пандемије у ФБиХ.

Он је захвалио кантоналним полицијским и инспекцијским органима, Граничној полицији БиХ, Федералној управи цивилне заштите и другим органима и институцијама с којима Федерална управа за инспекцијске послове блиско сарађује на сузбијању ширења пандемије и заштити здравља становништва БиХ.