latinica  ћирилица
25/03/2020 |  14:55 | Аутор: СРНА

Причешће није кршење инструкција државних власти

У српској Патријаршији Срни је речено да постоји јасан став Светог Синода СПЦ о актуелној дилеми у вези са начином причешћивања вјерника и наглашавају да Свети синод остаје при ставу да причешћивање из исте Чаше на традиционални начин који се примјењује већ 2.000 година, није кршење обавезујућих инструкција државних власти.
Патријаршија СПЦ У Београду -
Патријаршија СПЦ У Београду

Када је ријеч о причешћивању вјерника из исте Чаше, на традиционални начин који се примијењује већ 2.000 година, из Патријаршије су поновили да то није кршење обавезујућих инструкција државних власти, те да такве тврдње појединаца нису истините, будући да се држава не бави, нити може да се бави садржајем и начином вршења литургије и других црквених богослужења.

Из српске Патријаршије наводе да је неразумно и крајње злонамјерно очекивање оних који нити долазе у храмове, нити се причешћују да ће сама Црква ускратити својим вјерницима оно што је за њу и за њих најважније - Свето причешће.

- Што се тиче одлуке владике захумско-херцеговачког Димитрија да се причешћивање вјерника врши из длана, она је индивидуална, лично његова, коју је донио по свом увјерењу и нахођењу и, вјерујемо, у доброј намјери, али је Свети Синод у међувремену дао упутства епископима да не импровизују већ да народ причешћују једнообразно, сходно одлукама и препорукама Светог Синода - речено је Срни у Патријаршији.

Из Патријаршије су нагласили да се у свим храмовима СПЦ литургије служе у складу са инструкцијама предвиђеним за заштиту од вируса корона, те да је начин вршења литургије и других црквених богослужења искључиво ствар интерног или аутономног црквеног поретка и законодавства, које држава прихвата као валидно, легитимно и легално у јавноправној сфери.

Такође, подсјетили су и да се "нико не причешћује принудно већ добровољно".

- У свакој невољи СПЦ напомиње и подсјећа своју вјерну паству да појача молитву и да се индивидуално и у својим домовима свакодневно моли - поручили су из Српске Патријаршије.

Притом, из СПЦ апелују на све вјернике да досљедно и одговорно примјењују све мјере прописане за овај тешки период, посебно да у свете храмове улазе ради молитве и благослова појединачно или у групама до пет душа, за вријеме богослужења у великим храмовима у више дозвољених група, али са што већим растојањем међу њима.

Вјерницима се препоручује да се, када прате свето богослужење стојећи напољу, не окупљају у групе веће од дозвољеног растојања једних од других унутар сваке групе и између разних група.