latinica  ћирилица
24/03/2020 |  17:13 | Аутор: РТРС

Користити прелазе Градина, Брод и Изачић

Управа за индиректно опорезивање БиХ позива превознике који излазе из БиХ са празним камионима и иду на утовар у Хрватску или превозе робу чије је крајње одредиште та земља, а која не подлијеже надзору надлежних инспекција, да користе граничне прелазе Градина, Брод и Изачић, ради смањења колона камиона на прелазима Градишка и Шамац.
Управа за индиректно опорезивање БиХ - Фото: архив
Управа за индиректно опорезивање БиХФото: архив

Из Управе наводе да су возачи камиона који врше транзит робе кроз Хрватску обавезни да прелазе у Градишци и Шамцу на сјеверу, а Бијачи на југу БиХ, те да су се због тренутне, веома компликоване процедуре са возачима камиона коју спроводи Гранична полиција Хрватске, створиле велике колоне камиона, посебно у Градишци и Шамцу, као и застој промета теретних моторних возила.

Из Управе позивају увознике и шпедитерске куће да, у случајевима гдје је могуће, увозне пошиљке упућују транзитним пријавама у царинске испоставе у унутрашњости земље да би био растерећен рад царинских испостава Градишка и Шамац, које су тренутно изузетно оптерећене.

- Да би се изашло у сусрет привредној заједници у БиХ, односно да би се додатно убрзали царински поступци, Управа је отворила могућност да шпедитерске куће у испоставама Градишка и Шамац подносе царинске пријаве на сервер Управе у току 24 часа. Регистровањем што већег броја царинских декларација током 24 часа, посебно за пошиљке које не подлијежу инспекцијском надзору, царинска служба ће моћи да их обрађује од раних јутарњих часова - истичу из Управе.