latinica  ћирилица
23/03/2020 |  18:47 ⇒ 18:53 | Аутор: РТРС

За кршење забрана оштрије мјере - затварање насеља, градова и кантона

Начелник Федералног штаба цивилне заштите Фахрудин Солак рекао је данас да постоји могућност затварања насеља, градова или кантона уколико дође до наглог раста обољених од вируса корона, те да ће о томе Штаб расправљати у наредним данима.
Корона вирус - мјере - Фото: РТРС
Корона вирус - мјереФото: РТРС

Солак је на конференцији за медије у Сарајеву рекао да ће данас бити упућена иницијатива за затварање Међународног аеродрома у Сарајеву.

- Било је неких летова, јер је наш аеродром у Сарајеву једини отворен у региону, па постајемо транзит за Србију и Црну Гору, а карго летови ће наставити летјети - навео је Солак.

Он је реако да се интензивно воде преговори и о могућности уласка погребних друштава из других земаља у БиХ, у случају да држављанин БиХ умре у иностранству.

На питање новинара колико је особа тренутно у шаторском карантину на границама БиХ, Солак је рекао да су шаторе на граници поставиле Оружане снаге БиХ, те да тај дио спроводи Савјет министара.

Премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадил Новалић је рекао да Влада усаглашава уредбу за она лица која не поштују наредбе надлежних органа, нарочито за оне који имају рјешења о изолацији.

- Константно мјере изолације крши око 60 лица, па ће Влада пооштрити казне за таква лица -  објаснио је Новалић.

Новалић сматра да није реално промијенити стопу ПДВ-а, као вид помоћи привреди у ФБиХ због ситуације у вези са вирусом корона.

- Реално је, оно што је већ Влада предложила институцијама на нивоу БиХ, да се плаћање са 10. у мјесецу помјери на крај мјесеца, чиме би послодавци у Федерацији имали додатни капитал који би остао њима у фирми - рекао је Новалић.

Он рекао да је помоћ Турске, коју су најавили лидер СДА Бакир Изетбеговић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, стигла данас.

Помоћник министра за јавно здравље ФБиХ Горан Черкез је рекао да је у ФБиХ до вечерас тестирано укупно 359 лица, од којих је 39 позитивних на вирус корона.

- Пратимо све здравствене мјере које су донесене и спремни смо да пооштравамо те мјере. Тестова има довољно и можемо бити задовољни ситуацијом до сада - оцијенио је Черкез.