latinica  ћирилица
23/03/2020 |  18:27 ⇒ 24/03/2020 | 07:34 | Аутор: Агенције

Трећа жртва вируса корона у Србији; Почиње масовно тестирање (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре да је у Србији преминула и трећа особа обољела од вируса корона.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Он је рекао да је у питању старија особа.

- Број обољелих се поваћава из дана у дан. До сада смо се трудили и чини ми се дјелимично успјешно уз кључну улогу лјекара стручњака, да пандемијску криву успоримо да не дође до експоненецијални раст, али нисмо суштински напали вирус - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је најавио нове мјере које ће бити донијете у Србији поводом вируса корона.

- Кренућемо на масовна тестирања, очекујте да она почну за око 48 сати. Имамо довољно тестова за првих пар дана, а у међувремену ћемо добити још тестова - рекао је Вучић.

 Он је објаснио и зашто се нове мјере предузимају.

- То је као кад имате гангрену на нози и сваки дан успјешно одсјецате по милиметар гангрене, а она се шири. Зато је циљ да обухватимо што више људи. Када то урадимо захватићемо дио готово здравог ткива. Када то урадимо, организам ће бити здрав објаснио је Вучић.

Он је истакао да стручњаци из Кине не сматрају да треба продужавати полицијски час, али да је неопходна дисциплинованост код грађана.

- Довољно је да 21 од 27 дана сједимо код куће. Само од нас зависи. Ако не будемо дисциплиновани никада неће бити крај - рекао је Вучић.

Он је најавио и производњу хлорокина, лијека који би могао бити користан за лијечење вируса корона.

 

Вучић је истакао да се Србија можда налази у друштву земаља са највећим бројем респиратора, за које каже да на тржишту "вриједе као суво злато".

- Кинези су нам дали значајну количину. Неке смо и купили од њих. Између 26.000 и 40.000 је цијена респиратора. Данас их на тржишту нема, ни оних скупљих, а они спасавају животе - рекао је Вучић.

Он је рекао и да се очекује да ће Србија од сљедеће недјеље имати 20 милиона заштитних маски.

Предсједник Србије рекао је да ће држава у приватни сектор уложити од 2,5 до 4, 5 милијарди динара.

- Помоћ државе ће добити само они приватници који у вријеме ванредног стања не буду отпуштали запослене - рекао је Вучић.

Он је поновио да пензије и плате неће бити смањиване.

- Пензије ће овог мјесеца бити исплаћене у једном дијелу са линеарним повећањем од 4.000 динара - навео је Вучић.