latinica  ћирилица
23/03/2020 |  13:04 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

Потврде за несметано кретање важе до 30. марта

Министарство унутрашњих послова Републике Српске саопштило је данас да потврде о потреби кретања због несметаног обављања процеса рада у вријеме прописаног ограничења од 20.00 до 5.00 часова које издају послодавци важе до 30. марта.
МУП Републике Српске (Foto:Dejan Božić / RAS Srbija) -
МУП Републике Српске (Foto:Dejan Božić / RAS Srbija)

У потврди послодавца морају бити наведени лични подаци/име и презиме и јединствени матични број/ радника за којег послодавац каже да му је неопходно његово кретање због несметаног обављања процеса рада. Послодавац мора потписати и овјерити потврду. Лице на чије име је издата потврда мора имати и важећи идентификациони документ", наведено је у саопштењу.

Из МУП-а подсјећају да су од забране кретања у вријеме полицијског часа изузета и лица којима МУП изда дозволу за кретање.

МУП издаје потврду о потреби кретања лицима која немају послодавца, а која се обрате надлежној полицијској станици, исказајући потребу за несметаним кретањем као што су лица старија од 65 година која се брину о старим лицима, лицима са посебним потребама и слично.

- Злоупотреба ових потврда биће најстроже санкционисана - упозорили су из МУП-а.

Забрана кретања, подсјетили су из МУП-а, не односи се на здравствене раднике који су на задатку, лица којима је неодложно потребна здравствена помоћ, припаднике МУП-а који су на задатку, те друге припаднике агенција за провођење закона и организација који врше јавна овлашћења, који су на задатку.

Републички штаб за ванредне ситуације донио је одлуку којом је забрањено кретање лицима са навршених 65 година живота и старијим, те свим лицима на јавним површинама од 20.00 до 5.00 часова.