latinica  ћирилица
23/03/2020 |  11:28 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Брчко: Двоје заражено вирусом корона

У Брчком су регистрована два лица обољела од вируса корона и њихово стање је стабилно, рекао је данас командант Кризног штаба Синиша Милић.

Милић је на конференцији за новинаре рекао да је ријеч о млађим особама, рођеним 1989. и 1990. године, који су допутовали у БиХ са Кариба преко Француске и Србије и да се од 18. марта налазе у кућној изолацији.

- Морам рећи да се ради о савјесној и одговорној породици. Ријеч је о супружницима, јер према њиховим тврдњама које се провјеравају, нису имали контаката. Трећа особа која их је довезла са граничног прелаза између БиХ и Србије, такође, се налази у изолацији и она је дан раније, под претпоставком да се ради о вирусу корона, припремила им залихе хране и других потрепштина - рекао је Милић.

Он је напоменуо да су предузете појачане мјере на дезинфекцији стана у којима бораве заражена лица и околине, те да је за сада ситуација под контролом.

Милић је напоменуо да је Кризни штаб у контакту са брчанским привредницима, да су се многи јавили да помогну и да их је неколико то већ учинило достављањем заштитне опреме и других материјала.

Милић је подсјетио да су покренуте и званичне процедуре за набавку веће количине заштитне опреме.

- Хвала свима који се стављају на располагање и заиста је примјетан висок степен одговорности и савјести већине наших грађана. Проблем су они који на одређени начин крше мјере изолације и ту се предузимају одређене мјере - рекао је Милић.

Он је истакао да ће информације о поштивању полицијског часа и одлуке о забрани кретања током дана дати Полиција Брчко дистрикта и да је прва оцјена да се те мјере поштују.

Шеф Одјељења за јавно здравство Владе дистрикта Анђа Николић, коментаришући прва два случаја заразе вирусом корона у Брчком, рекла је да је то нешто што су сви очекивали и да је било питање тренутка када ће се појавити позитивни резултати тестова којих је до сада урађено 14.

- Добили смо телефонски потврду за ова два случаја. Налазе ћемо добити мејлом у току дана. Радимо на што бржој комуникацији како бисмо на вријеме сви били обавијештени и предузели потребне мјере заштите како не би дошло до ширења овог вируса - рекла је Николићева.

Она је напоменула да ће тестирање бити урађено и над особом која је довезла двоје заражених као и за све за које буде било потребе.

Николићева је упутила апел грађанима који се налазе у изолацији да се суздрже од злоупотреба мобилних тимова и да их зову само у случају појаве симптома респираторне инфекције.

У Брчко дистрикту под надзором се налази 888 особа.