latinica  ћирилица
23/03/2020 |  09:45 ⇒ 09:48 | Аутор: СРНА

Човић: Затварањем граница заштитити грађане

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић сматра да би за БиХ било најбоље затварање граница како би се њени грађани што боље заштитили од пандемије вируса корона.
Драган Човић - прес - Фото: РТРС
Драган Човић - пресФото: РТРС

- Што се прије граница затвори у смислу комуникација, биће боље за нас овдје у БиХ. Најбољи је облик карантина. Шатори на граници ће одбити бројне да крену према земљи - истакао је Човић и додао да би било најбоље да се у карантин стави Херцеговачко-неретвански кантон, јер ће то спасити стотине живота.

Када је ријеч о вирусу корона, кључни проблем БиХ, према његовим ријечима, јесте што су одлуке донесене са закашњењем од двије седмице.

- Да смо ове одлуке, које данас имамо, донијели прије 15 дана, имали бисмо можда двоје-троје заражених. И знали бисмо одакле су дошли - рекао је Човић, додајући да, без обзира на сложеност система, власт у БиХ ипак функционише.

Он сматра да БиХ тек предстоји фаза која ће бити најтежа и то за двије до три седмице, али да о томе треба да говори струка чијих препорука треба да се придржавају сви грађани у земљи, преноси "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Говорећи о помоћи ЕУ БиХ у медицинској опреми, Човић сматра да није реално очекивати од некога да то учини, када се тај неко и сам суочава са истим проблемима, те додаје да је са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Затлером разговарано о помоћи која је потребна привреди БиХ.

- Са Затлером смо разговарали како обезбиједити да сви нивои у БиХ помогну људима и привреди. Односи са банкама, којекаквим обавезама према земљи, биће одгођени неколико мјесеци, али то неће бити довољно, јер ће бројним компанијама бити потребан обртни капитал -оцијенио је Човић који је и предсједник ХНС-а БиХ.

Према његовим ријечима, БиХ мора имати паралелну визију како покренути свари у привреди, након што се заврши пандемија вируса.

Човић сматра да би питање ослобађања резерви Централне банке БиХ створило више штете него користи, те додаје да је то ипак питање за монетарне и фискалне стручњаке.

Када је ријеч о проблемима који су настали у раду институција на нивоу БиХ, Човић је рекао да се сада треба бавити вирусом корона, те додао да без промјене одлуке везане за избор чланова Централне изборне комисије БиХ, неће бити ни буџета.