latinica  ћирилица
21/03/2020 |  15:18 ⇒ 15:31 | Аутор: СРНА

ХНК: На вирус позитивно 16 особа

У Херцеговачко-неретванском кантону /ХНК/ до сада је потврђено 16 случајева заразе вирусом корона, шест у Мостару и десет у Коњицу, рекао је директор катоналног Завода за јавно здравство Нермин Авдић.
Мостар (фото:G.S) - Фото: klix.ba
Мостар (фото:G.S)Фото: klix.ba

Авдић је истакао да је првозаражени пацијент у Мостару средње тешког стања, да је прикључен на респиратор и да је под контролом.

Он је најавио да ће ускоро бити доступна велика количина тестова.

- Јуче смо урадили 32 теста и имали два позитивна, по једно у Мостару и Коњицу, који су били у примарном контакту и то је повољна вијест. На добром смо путу да сузбијемо ова два жаришта - навео је Авдић.

Он је нагласио да су сви случајеви у вези са два почетна кластера, те додао да сви они који су били у секундарним контактима са зараженим морају остати 14 дана у самоизолацији.

Авдић је навео да је у ХНК издато 813 рјешења о самоизолацији, а издају се и нова на граници, у општинама.

- Ми не може зауставити епидемију, можемо је успорити да имамо мањи број обољелих које можемо смјестити у болницу - навео је Авдић.

Авдић је позвао становништво да се придржава упутстава, како би се спријечили друштвени контакти.

- Рукавице су пожељне, као и маске. Маска је дискутабилна, јер се може носити два-три сата. Немојте се руковати, немојте прилазити никоме - рекао је Авдић.

Министар унутрашњих послова ХНК Слађан Беванда рекао је да МУП од управа за инспекцијска послове и граничних прелаза добија рјешења о самоизолацији и полиција по њима поступа.

- Имамо 813 рјешења о самоизолацији. Имали смо 1.074 обиласка и 67 пута нисмо затекли особе на мјестима гдје се морају налазити - навео је Беванда.

Он је напоменуо да када полиција не затекне особу на адреси шаље забиљешку санитарној инспекцији која пише прекршајни налог.

- Ако се особа која је у самоизолацији затекне на јавном мјесту, полиција је упућује на мјесто изолације и изриче прекршајни налог од 500 КМ, а ако се оглуши биће приведена и онда се поступа у складу са законом и казном затвора од једне до осам година - навео је Беванда.

Он је рекао да полиција од данас поступа и по новој наредби о забрани кретања, те апеловао да грађани поштују наредбе како полиција не би морала поступати.

Беванда је навео да је одређени број полицијских службеника у самоизолацији и да сви ресори МУП-а раде пуно радно вријеме.

Дарко Јука из Кризног штаба апеловао је да се грађани придржавају свих наредби Кризног штаба и мјера забрана, те напоменуо да је данас донесена наредба забране окупљања више од 10 особа, као и наредба да у затвореном простору размак између особа мора бити два метра, а на отвореном метар.

- Апелујемо да се волонтери јаве у Црвени крст, а грађани да помогну сатријим особама - нагласио је Јука.