X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
20/03/2020 |  15:07 ⇒ 15:11 | Извор: СРНА

Нијемци се најбоље одупиру вирусу

Њемачка се најбоље бори против вируса корона - до данас је забиљежно 16.000 случајева заразе, а само 44 смртна случаја, преноси "Дејли мејл"
Болница (Фото: Shutterstock) -
Болница (Фото: Shutterstock)

Ова земља има затно мању стопу смртности од вируса у односу на Италију, Кину, Велику
Британију или Француску, показује анализа Агенција за контролу болести Института "Роберт Кох".

Из Свјетске здравствене организације наводе да постоји више разлога због којих Њемачка успјешно одолијева корони.

Једно од најчешћих објашњења је доступност кревета на интензивној њези.

Њемачка има 25.000 кревета за пацијенте са респираторним проблемима на интензивној њези, што значи да пацијенти имају прилику да се брзо опораве.

Влада Њемачке најављује да ће у наредном периоду удвостручити тај број, како се не би догодило да болнице постану "преплављене" таквим пацијентима.

Њемачка је боље опремљена од својих европских сусједа. За поређење, Француска има око 7.000 кревета за интензивну његу, а Италија 5.000. У Великој Британији их је тек око 4.000.

Такође, у Њемачкој раде рана тестирања на вирус. Ту је и мрежа независних лабораторија, од којих су многи почели тестирања већ у јануару, када је број случајева још био врло мали.

Процјењује се да је у Њемачкој дневно могуће тестирати 12.000 људи.

Такође, у Њемачкој је вирусом захваћенија млађа и здравија популација, за разлику од других земаља. Више од 70 одсто људи који су у Њемачкој заражени имају између 20 и 50 година.

Још једно објашњење за овакву ситуацију у Њемачкој понудили су италијански стручњаци. Они тврде да Њемачка, за разлику од других земаља, није тестирала оне који су већ преминули.

То значи да, ако особа умре код куће док је у карантину, а прије тога није хоспитализована, постоји велика вјеројатноћа да неће бити укључена у статистику.

Иако је тренутно једна од земаља најтеже погођених епидемијом, Њемачка се успјешно бори против стопе смртности од вируса корона, наводе медији.