latinica  ћирилица
27/02/2020 |  22:09 ⇒ 28/02/2020 | 10:48 | Аутор: СРНА

Службеници међународне заједнице пријете Србима (ФОТО)

На адресу српских представника у заједничким институцијама БиХ почела су да стижу пријетећа писма, а разлог за то је прусуствовање састанку који је сазвао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик 20. фебруара у Источном Сарајеву, преноси портал Аргументи.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

Пријетећа писма потписали су амбасадор ЕУ у БиХ Јохан Затлер, шеф ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек и отправник послова америчке Амбасаде у Сарајеву Елен Џермејн.

Из писма, које је достављено једном од српских представника који је присуствовао састанку у Источном Сарајеву, а које је у посједу овог портала, учесници састанка опомињу се да као руководиоци тих служби морају да буду независни од политичког утицаја и да се клоне било каквих активности које могу да доведу у питање њихову независност.


Српски предстваници позивају се да "поступају у складу са европским стандардима и опомињу да су они представници БиХ, а

не представници Републике Српске и, као представници државног нивоа, морају да буду представници свих грађана БиХ, без обзира на етничко или политичко опредјељење.

Према писању овог портала, у писму се истиче да је неприхватљиво и за БиХ и за њен европски пут да су учествовали на политичком састанку који озбиљно доводи у питање њихову независност и непристрасност.

Особе којима су упућена писма нису на платном списку ниједне од институција чији су представници ставили потпис на писмо, па све необично подсјећа на најцрње вријеме диктатуре високих представника, истиче се у тексту.

Према инфомацијама овог портала, прије сједнице Народне скупштине Републике Српске свим посланицима упућено је писмо из мисије ЕУ у БиХ с препоруком како би требало да се одреде према тачкама дневног реда које су јуче биле на сједници, а ријеч је о посјети предсједника Црне Горе Мила Ђукановића БиХ и Фронтексу.

Исти извор тврди да је и јучерашњи став опозиције у вези са доласком Ђукановића у БиХ, такође, резултат конусултација које су Бранислав Бореновић и Мирко Шаровић имали са појединим међународним званичницима у Сарајеву.

Сличну, ако не и истовјетну реакцију на састанак у Источном Сарајеву, који је сазвао српски члан Предсједништва БиХ, имали су Бакир Изетбеговић и Валентин Инцко.

- Тешко се отети утиску да је ова операција координисана и да се пријетњама и застрашивањем Срба у БиХ управља из једног мјеста. Да је господин Затлер упутио једно овакво писмо било ком упосленику, на било ком нивоу у државама ЕУ, још вечерас би био лишен слободе - закључује се у тексту.