X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
27/02/2020 |  15:27 ⇒ 15:44 | Извор: СРНА

Сви одговорни за злочине тзв. ОВК морају бити сурово кажњени

Русија сматра да сва лица која су одговорна за злочине терористичке такозване ОВК морају бити сурово кажњена независно од тога да ли и које функције тренутно обављају у Приштини, рекла је портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Она је навела да Русија сматра да је већ одавно наступило вријеме да Специјални суд за ратне злочине ОВК изнесе конкретне оптужбе, будући да је то тијело основано још 2017. године под окриљем ЕУ, с циљем да буду кажњени сви одговорни за киднаповање и незакониту трговину људским органима.

Захарова је подсјетила и да је као импулс за стварање Специјалног суда за злочине ОВК послужио извјештај Дика Мартија о трговини људским органима српског становништва на територији Косова, који је представљен јавности још 2010. године, пренио је "Спутњик".

- Тема нелегалне трговине људским органима мора да остане предмет константне пажње свјетске јавности. Тренутно о концу виси репутација међународног правосуђа и ЕУ као гаранта да ће Суд испунити своје обавезе - рекла је Захарова на редовном брифингу у Москви.

Медији су раније пренијели да је тужилац Специјалног суда за злочине ОВК обавијестио предсједника тог суда да је спреман да подигне оптужнице.

Тада је из Специјалног суда саопштено да ће садржај оптужница остати повјерљив све до тренутка док их не потврди судија за претходни поступак.