X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
27/02/2020 |  09:52 ⇒ 19:57 | Извор: СРНА

Хаг: Архива не може у Српску; Којић: Показали су свој однос према Србима

Предсједник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Кармел Агијус званично је одбио приједлог да документација Трибунала са које је скинута ознака тајности и која је насилно одузета буде враћена Српској и да се у Бањалуци успостави информационо-документациони центар по узору на центар који је 2018. године отворен у Сарајеву, пише Глас Српске.
Хашки трибунал (Фото: Wikimedia Commons) -
Хашки трибунал (Фото: Wikimedia Commons)

Лист наводи да је Агијус у одговору директору Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милораду Којићу навео да "Механизам не може свој рад и мандат, који укључују и очување насљеђа Хашког трибунала, да помири са Којићевим јавно израженим ставовима".

- У прилог одлуци да се не спроведе партнерство говори и чињеница да су нам познати многобројни случајеви, који се настављају, када су мишљења јавно изражена у име Републичког центра стајала у оштром контрасту са Статутом, вриједностима и водећим начелима Механизма, као и Хашког трибунала - наводи се у одговору.

Агијус је упутио на случајеве у којима је Којић "као директор износио коментаре и упуштао се у активности којима се поткопавају, омаловажавају или на други начин настоје дискредитовати рад и судска пракса" Хашког трибунала и Механизма.

- Сходно томе, Механизам није у позицији да подржи Републички центар јер сматрамо да није прикладан партнер за домаћина информативног центра Хашког трибунала у Бањалуци - истакао је Агијус.

Он је навео да Механизам придаје веома велики значај сарадњи са земљама бивше Југославије како би се омогућило оснивање информативних и документационих центара и да је и даље отворен за разматрање свих захтјева потенцијалних партнера у региону који су истински спремни да прихвате услове које је поставио Механизам и у доброј вјери заступају и штите његово драгоцјено насљеђе.

Којић је тим поводом рекао да Агијусов одговор најбоље показује какав је однос Хашког трибунала и правних насљедника према Србима.

- Јасно је да по сваку цијену морају да се одрже неправедне пресуде из Хага и да онај ко их оспорава не може да оствари сарадњу са Трибуналом. Потпуно је невјероватно да су пратећи моје изјаве закључили да Републички центар није институција са којом Трибунал може да сарађује. Ако судије имају право на издвојено мишљење, како је могуће да се било коме оспорава право на став - упитао је Којић.

Према његовим ријечима, нико не може да забрани, поготово стручним институцијама, да тумаче закључке, пресуде и све остало што је радио Трибунал у Хагу.

- Када је ријеч о кредибилитету Трибунала, зар се може позивати на кредибилитет суд који никога није огласио кривим за злочине над српским цивилима у Подрињу и који је ослободио било какве одговорности оне који су протјерали 250.000 Срба из Крајине. Говорим само о тим случајевима, а злочина над Србима пред којима је Хаг затворио очи има на претек - истакао је Којић.

Он је додао да документа из архива Велике Британије која су недавно изашла у јавност, а која потврђују да војно и политичко руководство Српске није имало никакав план да буде почињен злочин у Сребреници, представљају само дио доказа који бацају потпуно другачију слику на дешавања током рата у БиХ од оне коју је креирао Хашки трибунал својим пресудама.