latinica  ћирилица
25/02/2020 |  21:20 ⇒ 21:23 | Аутор: СРНА

СПЦ није против државе, али неће бити послушник атеистичких владара

Митрополија црногорско-приморска саопштила је да Српска православна црква никада није била, нити ће икада бити против државе Црне Горе, али неће бити ни слијепи послушник атеистичких владара који желе да је устројавају по својим мјерилима и аршинима.
Православна митрополија црногорско - приморска (фото:mitropolija.com) -
Православна митрополија црногорско - приморска (фото:mitropolija.com)

Из Митрополије истичу да је премијер Црне Горе Душко Марковић данас поново оклеветао СПЦ, тврдећи да СПЦ жели да се стави изнад државе, не признајући њен суверенитет и независност и исказујући амбицију да одлучује о политичким актерима, односно да утиче на избор власти.

- Истина је потпуно другачија. Власт се континуирано ставља изнад државе, кршећи чак и Устав Црне Горе - истичу из Митрополије, реагујући на Марковићеве тврдње да се "Црква у Црној Гори ставља изнад државе, не признајући њену сувереност и независност, те исказујући амбицију да одлучује о политичким актерима, односно да утиче на избор власти".

У саопштењу Митрополије се истиче да никада Црква није именовала министре, посланике и државне службенике, али зато се власт директно мијеша у канонско устројство Цркве и одређује ко је црква, а ко није, нарушавајући принцип одвојености Цркве и државе.

Из Митрополије понављају да Црква није ни против доношења Закона о слободи вјероисповијести, већ искључиво против појединих дискриминаторних и антиуставних чланова којима се врши правно насиље не само према Цркви, већ и према важећем правном поретку Црне Горе.

У саопштењу се додаје да је све то данас речено и на састанку у Подгорици чланова Епископског савјета СПЦ у Црној Гори са делегацијом Европског парламента, на којем је још једном констатовано да је став међународне заједнице да се рјешење мора наћи дијалогом, укључујући не само примјену, већ и измјену спорних чланова, а на чему Епископски савјет од почетка инсистира.

- Ако је дијалог једини пут, чему служе изјаве које долазе са најважнијих државних адреса, а које су се претвориле у својеврсну мантру да се Црква бори против Црне Горе?", питају из Митрополије црногорско-приморске.

Из Митрополије указују да изјавама и понашањем предсједник /Мило/ Ђукановић јуче у Женеви, а премијер Марковић данас показују да су они и њихова партија једини који се стављају изнад Црне Горе, претворивши институције система у машинерију за остваривање својих политичких и партијских интереса, а не у служби грађана који свакој држави, па и Црној Гори обезбјеђују суверенитет.

- Ако нешто доприноси угледу Црне Горе пред Европом и свијетом, ако је нешто за понос у Црној Гори, то су наше величанствене литије у којима стотине хиљада људи мирно и достојанствено исказују незадовољство због доношења оваквог Закона о слободи вјероисповијести. Оваква сабрања по бројности и духу не памти Европа у посљедњих стотину година", истиче се у саопштењу.

Додаје се да црногорска власт, умјесто да чује глас народа, показује своје тоталитарне облике и тај исти народ назива издајницима, рушитељима државе и лудацима.

- Са жаљењем примјећујемо да нема те државне институције коју власт ових дана није упрегла у прљаву борбу против СПЦ и њених вјерника, који траже да имају иста права која припадају и другима. Тражимо само једно, да се над Црквом примјењују исти закони који важе и за друге вјерске заједнице, као и за свако правно лице у Црној Гори. И нећемо стати у тој борби - поручују из Митрополије црногорско-приморске.