latinica  ћирилица
25/02/2020 |  12:00 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

На Пољопривредном факултету у И. Сарајеву студенти провјеравају знање кроз праксу

Повезивање теорије и праксе – темељ је образовања будућих агронома. Студенти Пољопривредног факултета Универзитета Источно Сарајево, знање стечено у учионици ових дана провјеравају у воћњаку на часу практичне наставе. Уз помоћ професора обављају зимску резидбу у огледном воћњаку.

Практична настава за студенте треће и четврте године Пољопривредног факултета, одјељења у Бијељини, саставни је дио наставног програма. Изузетно је значајна за будуће стручњаке који ће своје знање преносити произвођачима у циљу унапређења производње и постизања бољих финансијских ефеката.

- Студенти овдје могу да науче пуно тога из помотехнике, агротехнике, заштите, његе, узгоја и формирања култура. Ми се стварно трудимо, да им покажемо како то изгледа у пракси - нагласио је професор на овом факултету Мирко Кулина.

У огледном воћњаку Пољопривредног факултета, који је подигнут прије седам година, налази се 500 стабала различитих воћних врста. Зимскe радове студенти су почели орезивањем шљиве.

Важно је правилно уклонити вишак грана, прозрачити и освијетлити крошњу стабла, изабрати адекватан узгојни облик, водити рачуна о родним гранама. Посљедице погрешног орезивања су дугорочне. Студенти завршне године стечено знање већ примијењују у пракси.

Практична настава у воћњаку студентима је много прихватљивија и интересантнија од часова у учионици. На извјестан начин је и релаксација. У воћњаку има још много посла. Предстоји прихрана, култивација земљишта и друге помотехничке мјере - активности којима ће допунити знање.