latinica  ћирилица
25/02/2020 |  09:35 ⇒ 12:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Два држављанина Србије заражена вирусом корона

Два држављана Србије, чланови посаде на броду Дајмонд Принцес, заражени су вирусом корона, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је за Танјуг рекао да су данас из Министарства иностраних послова Јапана обавијештени да је двоје од преосталих једанаест држављана Србије, чланова посаде на броду "Дајмонд Принцес", који је био у карантину у луци Јокохама у Јапану, тестирано позитивно на корона-вирус.

То су С.О. (29) и М.Т. (30).

МИП ради на томе да добије информацију када ће бити искрцани и у коју болницу ће бити смјештени, рекао је Дачић.

- Амбасада Србије у Јапану је у сталном контакту са њима, сви наши држављани на овом броду имају бројеве телефона наше амбасаде у Јапану, као и број мобилног телефона које могу да позову 24 часа, а указано им је и то да уколико буду смјештени у болницу потребно је да траже да контактирају амбасаду - рекао је Дачић.

Он је рекао да је посљедња група путника, који су тестирани позитивно на вирус, смјештена у новоотворену болницу око 300 километара удаљену од Токија, у близини Нагоје, гдје постоји интернет веза, тако да постоји могућност да и двоје држављана Србије буде смјештено у ту болницу, уколико буде било капацитета.

На броду који је био у карантину у Јапану, налазило се 3.700 путника, од којих 14 држављана Србије, а међу њима 12 чланова посаде.

У Србију су се вратила два путника, као и један члан посаде.