X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
24/02/2020 |  22:36 ⇒ 25/02/2020 | 11:34 | Извор: ТАНЈУГ

Словенија спремна да затвори границе због вируса корона

Словеначки премијер Марјан Шарец изјавио је да је Словенија спремна и да затвори границе уколико се појача ризик уноса коронавируса, јављају словеначки медији.
Словеначка граница - Фото: EPA
Словеначка границаФото: EPA

- Због ширења коронавируса Словенија ће затворити границе буде ли потребно, односно спроводити мјере које су сразмјерне и одговарајуће приликама до којих може доћи - казао је Шарец новинарима приликом поподневне прославе предаје новог хеликоптера полицији на љубљанском аеродрому, преноси Хина.

Према ријечима словеначког премијера у оставци, словеначка влада и здравствене институције дневно прате догађаје због вјероватног ризика да ће се вирус појавити и у Словенији.

Постоје и сценарији за даље активности, па и ангажовање цивилне заштите и полиције, ако би дошло до већег броја оболелих, но све те мере треба да буду примерене развоју ситуације.

За четвртак је предвиђено да влада о ризику ширења вируса расправља и на својој редовној сједници, у контакту је с властима у сусејдним државама, а и Словенија ће се одазвати на састанак који је с колегама премијерима из сусједних држава најавио предсједник италијанске владе Ђузепе Конте.

Здравствене власти у понедјељак су потврдиле да је укупно 13 људи до сада у Словенији било тестирано на нови коронавирус и да су сви тестови показали негативан резултат.

У тзв. кућном карантину су два пара која су прошле недjеље у домовину пребачени с крузера Дајмонд Принцес, а тестови спроведени пре тога у Јапану и они у Словенији показали су да нису заражени. Они се добро осjећају и немају симптоме болести.