latinica  ћирилица
24/02/2020 |  18:52 ⇒ 25/02/2020 | 11:35 | Аутор: РТРС

Препорука грађанима БиХ да откажу путовања у Италију

Министарство иностраних послова БиХ препоручило је данас свим грађанима БиХ који намјеравају путовати у Италију да откажу своја путовања, а онима који путују назад у БиХ, да се јаве најближим центрима јавног здравства.

Министарство иностраних послова активно прати ситуацију и комуницира са дипломатско-конзуларним представништвима БиХ у вези са стањем ширења корона вируса у Европи и свијету, наводи се у саопштењу.

Као што је већ познато, Свјетска здравствена организација прогласила је 30. јануара 2020. године епидемију корона вируса као "ванредно и ургентно стање у јавном здравству на међународном нивоу".

До сада је регистровано десетине хиљада обољелих у Кини, те више потврђених случајева обољелих и у земљама ЕУ.

Италија је са највише обољелих од корона вируса до сада, те је влада подузела драстичне мјере, увела ванредне мјере и у потпуности затворила десет градова југоисточно од Милана. Број обољелих до сада је преко 150, те има и преминулих. Власти у Италији су најавиле прекид свих директних ваздухопловних линија са Кином. Такође су подузели рестриктивне мјере у 11 градова и локалитета.

Министарство здравља и предсједник регије Ломбардија издали су Декрет који садржи хитна упутства у вези са епидемиолошком кризом, којом се налаже одгађање свих манифестација, окупљања на јавним мјестима, те окупљања културног, спортског и вјерског карактера, те се налаже обустављање свих едукативних и туристичких путовања.

Свим БиХ грађанима се препоручује да прате све упуте локалних власти, нарочито са званичне интернетске странице Министарства здравства Италије и других министарства здравства у земљама у којима бораве. Такође, молимо да се за више информација о јавном здравству и стању ширења вируса посјети страница Европског центра за превенцију и контролу болести.

Генерални конзулат БиХ у Милану за сада нема информација да међу зараженим корона вирусом у Републици Италији има држављана БиХ.

Повезане вијести:

У Италији расте број преминулих од вируса корона

Шеранић: Повећан ниво опреза