latinica  ћирилица
24/02/2020 |  11:35 ⇒ 12:10 | Аутор: РТРС

Дистибутивни центар у Омарској до августа

Овог љета у Омарској код Приједора у рад би требало да буде пуштен Дистрибутивни центар са хладњачом за воће. На овај начин ће приједорским воћарима бити знатно олакшано складиштење воћа ради што уноснијег пласмана на тржшту.
Хладњача - Фото: РТРС
ХладњачаФото: РТРС

Воћари очекују да ће за њихове потребе ускоро бити набављена и линија за хладно цијеђење сокова.

Складиштење и пласман воћа су већ годинама највећи проблем приједорских воћара. У циљу задржавање квалитета плодова, постизања више цијене и континуираног снабдијевања тржишта, воћари тврде да би хладњача знатно олакшала складиштење и повећала финансијску добит.

Далибор Јовић, предсједник УО Пољопривреде задруге Кооператива Приједор, истакао је да би им хладњача добро дошла у њиховом послу, јер би могли да складиште своје производе у складишне капацитете и по повољним цијенама пласирају на тржишту, а не да их, како каже, дају у бесцијење.

Изградња хладњаче и успостављање Дистрибутивног центра у Омарској планирано је кроз двије фазе. Предвиђена је изградња складишних капацитета од око 500 тона, а вриједност се процјењује на око 270.000 КМ.

Раде Росић, начелник Одјељења за привреду и пољопривреду Приједора, рекао је да кроз прву фазу у буџету за прошлу годину обезбијеђено 198.000 КМ и она је сада у завршници. У буџету за ову годину обезбијеђене су 72.000 КМ како би Дистрибутивни центар био завршен и у функцији до августа ове године.

Приједорским воћарима, који су покренули производњу хладно цијеђених воћних сокова, за сада, недостаје линија за цијеђење воћа. Међутим, на помолу је рјешење посредством пројекта.

Радивој Вујковић, директор ПЗ Кооператива, појаснио је да је ријеч о пројекту ИФАД који се спроводи у сарадњи са  Министарством пољопривреде Републике Српске, те да је пројекат петогодишњи.

Росић је нагласио да Град Приједор сваке године обезбјеђује подршку за воћарску производњу у износу од 40. 000 КМ, а за пословни план ПЗ Кооперативе која је у пројекату ИФАД-а, финансираће 10 одсто пројекта.)

Линија за цијеђење воћа биће од користи за опстанак производње поткозарских цијеђених сокова, коју су, према досадашњим резултатима, одлично примљени на тржишту.