latinica  ћирилица
24/02/2020 |  10:24 ⇒ 10:54 | Аутор: АТВ

Јелена Тривић прима двије плате, а обећала да ће се одрећи једне

Јелена Тривић, потпредсједница ПДП-а и посланик ове партије у Народној скупштини Републике Српске, остварује двострука примања из буџета, укупно око 4.000 КМ, иако је раније јавно обећала да ће се одрећи плате са Економског факултета, ако уђе у посланичке клупе, сазнаје АТВ. 
Јелена Тривић - Фото: РТРС
Јелена ТривићФото: РТРС

Како је потврђено за АТВ из парламента и Ректората Бањалучког универзитета, Тривићка је, упркос предизборном обећању, и послије уласка у скупштину задржала плату са Економског факултета, гдје предаје као ванредни професор. До данас, она је, од уласка у скупштину, на основа оба примања зарадила око 56.000 КМ, што значи да је пореске обвезнике, заједно са припадајућим доприносима, "коштала" око 85.000 КМ.

Према подацима Ректората, Тривићка на факултету мјесечно зарађује око 2.000 КМ, док у парламенту, по подацима Административне службе НС РС, сваког мјесеца добија 1.913 КМ на основу посланичког паушала, укључујући и додатак за позицију замјеника шефа посланичког клуба ПДП-а.

Иако је овакав потез у складу са законским прописима, вриједи, ипак подсјетити да је током предизборне кампање за опште изборе 2018. године Тривићка обећавала нешто сасвим друго.

Наиме, 14. септембра 2018. године, односно у јеку предизборне кампање, она је током "лајв интервјуа" на друштвеној мрежи Фејсбук изричито обећала да ће одрећи плате са факултета, уколико уђе у Народну скупштину.

- Уколико уђем у парламент, односно добијем на предстојећим изборима мандат посланика у Народној скупштини Републике Српске, одрећи ћу се плате на Економском факултету на којем сам тренутно запослена. Желим на тај начин да кажем да је ПДП озбиљан у намјери да спроведе низ економских мјера које ће Републику Српску учинити атрактивном, како за стране инвеститоре тако и за становништво, а једна примарних биће: Један матични број, једна плата са буџета – казала је Тривићева.

Овај интервју, између осталог, може се наћи и на веб страници ПДП-а, и то на овом линку.

На сличан потез, а супротно званичној политици ПДП, одлучио се и високи функционер ове партије Игор Црнадак, који је у исто вријеме добијао двије плате – једну у Савјету министара и другу у Народној скупштини. Свеукупно, Црнадак је пуних годину дана мјесечно, додуше из два буџета, добијао око 7.000 КМ, и то без урачунатих дневница са бројних службених путовања.