latinica  ћирилица
23/02/2020 |  13:42 ⇒ 13:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Даће нам ултиматум, улазак у ЕУ уз признање Косова

Србија ће до краја ове године у вези Косова и Метохије добити понуду "коју ће тешко моћи да одбије, али и истовремено тешко и да прихвати", рекао је предсједник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"Ултиматум" ће бити, како је објаснио за Прву тв, нешто попут - "Ахтисаријев план плус, плус" у замјену за гаранције за ЕУ.

Вучић предвиђа да ће покушати да кажу да Србија добија гаранције за улазак у ЕУ, али мора да призна Косово, те ће добити и посебан статус за Србе.

Вучић је, у јутарњем програму ТВ Прва, на питање да ли се може очекивати, као што је рекао Душко Ковачевић да ће Србија добити ултиматум, и шта ће урадити одговорио је:

- Видјећете. Али, сасвим је сигурно да никада нисам прихватао ултиматуме, као што је сигурно да ћу настојати да пронађем најбоље рјешење за српски народ, али се и трудити да не угрозимо мир и стабилност, и не уводимо Србију у рат. Увјерен сам да ћемо до краја године добити нешто што ћемо тешко моћи да одбијемо, али нећемо моћи ни на прихватимо. Готово сам уверен у то - казао је он.

Подсјетио је да када смо имали шансу да ријешимо косовско питање то нисмо учинили.

- Шта год да буде, могу само да наслућујем шта ће бтии иницијатива специјалног изасланика ЕУ - додао је он указујући да зна ко ће бити на тој функцији, али да не може још да изнесе у јавност, те да ће свакако бити човјек близак Берлину.

Истакао је да ће да пита народ о томе, као што је и раније излазио пред народ и као једини послије Добрице Ћосића имао храбрости да изнесе истину о стању на КиМ.

Међутим, додаје, да нико неће да слуша и прича о томе, а када се каже ајде на мобилизацију, онда нико неће да се одазове.

- Када водите земљу суочавате се са апсолутно немогућом ситуацијом. Трудим се да унапређујем екомију, да чувамо мир и стабиност, животе људи, да купујемо вријеме. Ја сам покушао и изашао са планом који су сви разумјели а правили да нису. Нисам желио да идем у детаље, јер сам имао скривене ствари и нисам желио противнике са тим да упознам - подсјетио је он.

Казао је да нико није хтио то рјешење и да ће сада добити много горе, на које он неће да пристане.

- Говорили су да сам некоме обећао независно Косово. Видећете да то није тако. Вучић никог није лагао, као што сте ви лажови - рекао је он.

Оцијенио је да то неће бити добро рјешење за српски народ и Србију.

Подсјетио је да је као једини одбио план који је требало 2013. да омогући Косову да уђе у УН.

- Ја сам био тај који је то спријечио, а све су велики јунаци који су под притиском попустили. Говорим о 2013.. Дио Бриселског споразума је био да пустимо Косово у УН. То сам одбио, као и дио о регионалној полицијиу складу са Титовим округом па би данас на сјеверу имали већински албанске полицајце - објаснио је Вучић.