latinica  ћирилица
23/02/2020 |  11:24 | Аутор: СРНА

За развој пољопривреде 1,2 милион КМ

Град Бањалука ће ове године подржати пољопривредну производњу у руралним подручјима са око 1,2 милиона КМ, од чега је милион планиран за подстицаје, а преостали дио за субвенције за побољшање квалитета пољопривредног земљишта.
Пољопривреда у 2019. години - Фото: РТРС
Пољопривреда у 2019. годиниФото: РТРС

Директор Центра за развој пољопривреде и села Бањалука Драшко Илић рекао је Срни да ће ова средстава кроз два јавна позива завршити директно код домаћих пољопривредника и пољопривредних газдинстава.

Он је истакао да ће само они који су регистровани у бази података у Центру имати право да користе подстицајна средства.

Илић је нагласио да је Центар израдио софтвер помоћу којег је успоставио тачну базу података пољопривредних произвођача.

Он је рекао да су раније за ова средства конкурисали сви који су по било којем основу били регистровани у Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ-у/ као власници пољопривредних површина, али се нису бавили производњом, те да је сада дошло до промјена у бази података.

Илић је истакао да ће производи бањалучких пољопривредника крајем априла своје мјесто наћи у "Крајишкој кући" у центру Бањалуке и у оној у Требињу која би требало на буде отворена на јесен.

Отварање "Крајишке куће" планирано је за 22. априла на Дан града Бањалука, а у њој ће своје мјесто наћи око 300 аутохтоних домаћих производа.

- На полицама `Крајишке куће` купци ће моћи да нађу сухомеснате производе, сиреве, мед, чајеве, сокове, џемове, вина, ракије, те велики избор козметичких производа као што су мелеми, етерична уља, биљне капи и слично - појаснио је Илић.

Додао је да ће производи бањалучких пољоприведника бити пласирани и на рејонским пијацама и на градској тржници.

- Циљ је да подигнемо свијест нашег становништва о значају домаће пољопривредне производње, јер је сигурно да наши произвођачи могу да понуде квалитетне и здраве пољоприврдне производе - закључио је Илић.