latinica  ћирилица
21/02/2020 |  19:02 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Нови Пословник о раду НСРС: Ограничено трајање расправе

Предсједник Народне скупштине доставио је Законодавном скупштинском одбору радну верзију Пословника о раду Скупштине, која је сачињена након приједлога и сугестија посланичких клубова. Основна измјена односи се на ограничавање трајања расправе по одређеним тачкама, у складу са праксом Европског парламента, али и парламената у региону.

Вријеме за претрес по тачки дневног реда је ограничено. Колегијум Народне скупштине, према исказаним утврђује максимално вријеме трајања претреса по тачки дневног реда и распоређује га на клубове посланика и посланичке групе, у оквиру редовне расправе, сразмјерно броју посланика, водећи рачуна да сваки клуб, група, и независни посланик, добије вријеме за учешће у редовној расправи; Владу, госте, предсједника Владе, предсједника Републике и српског члана Предсједништва, али и паузе и полемичку расправу, у оквиру које народни посланици и чланови Владе имају право на појединачне реплике и криве наводе.

Колегијум може, на приједлог Владе или клуба посланика, одлучити да поједина расправа траје краће или дуже; одредити краће или дуже трајање излагања појединог учесника у претресу; да се може говорити само једанпут, као и да у поједином претресу говори само одређени број представника клуба посланика, посланичке групе и Владе.

Када утврди да су сви посланички клубови и други учесници у редовној расправи искористили своје вријеме предвиђено за редовну расправу, предсједник или потпредсједник Народне скупштине који предсједава сједницом скупштине закључује редовну расправу и отвара полемичку расправу. Ово је једна од кључних промјена у пословнику НСРС.

- Требало би да почнемо и завршимо са дискусијама, а да сваки пут када неко неког помене или погрешно протумачи његово излагање, да посланици имају право на ријеч у оквиру ограниченог времена које зовемо полемичка расправа. Ту ће постојати могућност за једну реплику или криви навод. Веће бити дозвољена реплика на реплику чиме стимулишемо посланике да не помињу друге посланике и да не тумаче погрешмо њихова излагања - навео је посланик СНСД-а у НСРС Срђан Мазалица.

Као и до сад, није дозвољено кориштење псовки, погрдних и увредљивих израза, а због повреде реда на сједници, предсједник или потпредсједник скупштине може да изрекне опомену, одузимање ријечи - одузимање ријечи до краја претреса по тачки дневног реда, и удаљење са сједнице или са дијела сједнице.

Најстрожа казна изриче се ако, након одузете ријечи, посланик настави да омета говорника, увредљиво се обраћа, нарушава ред на сједници и онемогућава њен ток, нарушава ред у сали стварањем буке, коришћењем непримјерених предмета или невербалних знакова, физичког напада, и прилажења свечаној говорници или члановима Владе током расправе, без дозволе предсједника Народне скупштине.

- Код одржвања реда у НСРС неке ствари смо учинили недвосмисленим у смислу разлога за увођење или изрицање мјера посланицима који крше Пословник о раду НСРС. Овим ћемо дати механизам и алат скупштинском руководтству да дјелује онда када је потребно да контролише ситуацију - истакао је Мазалица.

У радној верзији је и приједлог рационализације броја Одбора на 15, што је како сазнајемо приједлог потпредсједнице Народне скупштине Соње Караџић Јовичевић из СДС.

Радна верзија Пословника на сједници Законодавног одбора требало би да се нађе у уторак.