latinica  ћирилица
19/02/2020 |  20:57 ⇒ 20:59 | Аутор: СРНА

Иванцов: Русија дјелује као равноправан и поштен партнер

Русија никоме не пријети нити намеће своју вољу, већ дјелује као равноправан и поштен партнер, изјавио је вечерас у Сарајеву руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов.
Петар Иванцов - Фото: СРНА
Петар ИванцовФото: СРНА

Иванцов је обраћајући се на пријему поводом 23. фебруара - Дана бранилаца отаџбине, којем су присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, рекао да овај празник одаје почаст онима који су кроз историју храбро бранили и настављају да бране границе Русије од спољних пријетњи.

- На жалост, у свијету је и даље присутна конфронтација. И даље смо свједоци покушаја кориштења метода војног и економског притиска, акција у духу архаичне логике задржавања линија подјеле и геополитичких игара - нагласио је Иванцов.

Он је упозорио на урушавање оквира међународне безбједности, која је грађена деценијама јер је, након ликвидације Споразума о ограничењу система противракетне одбране, нестао и Споразум о елиминацији ракета средњег и малог домета, а одбијен је и руски приједлог за увођење мораторијума на производњу и размјештање ових ракета.

- У том контексту, Русија улаже напоре ради смањења међународних тензија, обезбјеђења стратешке стабилности, успостављања поштеног свјетског поретка, а залаже се и да се бројни регионални конфликти рјешавају искључиво дипломатским путем - нагласио је Иванцов.

Он је подсјетио да Русија ове године слави 75 година од побједе у Другом свјетском рату, наводећи да се у БиХ, као и у Русији његује традиција антифашизма.

Војни аташе Русије у БиХ Иља Скребнев рекао је да модерна генерација руских бранилаца са чашћу и достојанством наставља традицију својих предака.

- Руска војска заузима водеће позиције у свијету у погледу квалитета наоружања, борбене спремности и способности. Ми ћемо наставити да ојачавамо наш војни потенцијал који је намијењен искључиво за одбрану - поручио је Скребнев.

Према његовим ријечима, јачање стабилности о безбједносту у свијету један је од главних приоритета Русије, наводећи да је ова земља отворена за равноправну сарадњу и стварање пријатељских односа са свим земљама.

Пријему су присуствовали бројни представници политичког, дипломатског, вјерског и културног живота.