latinica  ћирилица
19/02/2020 |  20:10 ⇒ 20/02/2020 | 09:40 | Аутор: srpskainfo.com

Шта пише у Приједлогу закона о престанку мандата страних судија?

За судије Уставног суда БиХ може бити биран само држављанин БиХ са правом гласа који је истакнути правник високог моралног реномеа, пише у Приједлогу закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставни суд БиХ, који ће у Парламентарну скупштину БиХ упутити парламентарци из Српске.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Овај закон произлази из закључака које је Народна скупштина Републике Српске усвојила уз гласове и власти и опозиције на посебној сједници у понедјељак.

- Тројици судија изабраних од стране предсједника Европског суда за људска права престаје мандат окончањем процедуре избора троје домаћих судија. Судије изабране од стране предсједника Европског суда за људска права остају на дужности судије до окончања процедуре избора судија - пише у члану 4 овог документа, који је у посједу портала Српскаинфо.

Како је предвиђено, избор судија обавља се тако што једног бира Народна скупштина Републике Српске, а двоје судија представнички дом Парламента ФБиХ. У образложењу Приједлога закона наводи се да су уставни основ за његово усвајање одредбе члана VI/1 (д) Устава БиХ.

- Наведеном одредбом регулисамо је да је троје судија изабраних од стране предсједника Европског суда за људска права, након више од пет година, требало бирати на другачији начин. Парламентарна скупштина ни након 15 година није донијела закон којим ће на другачији начин прописати избор ових троје судија од протека тог рока, па је стога било потребно донијети овај закон. Процесна надлежност Парламентарне скупштине БиХ је утврђена чланом IV/4 (а) Устава БиХ - пише у образложењу.

Када су у питању разлози за доношење закона, предлагачи сматрају да је неуобичајено у компаративној уставности да највиши суд једне земље има судије стране држављане и да је окончање те праксе нужно са становишта државног суверенитета и демократских начела.

- Као самостални и независни орган, Уставни суд БиХ би требало да представља институцију у којој је државни суверенитет БиХ највише дошао до изражаја. У циљу додатног јачања самосталнисти и независности Уставног суда, као и савјесног, непристрасног и професионалног рада судија, један од разлога има за циљ да се и у институцији Уставног суда БиХ, у којој се налазе стране судије, замијене домаћим, како би јачале домаће институције, што је обавеза БиХ у процесу европских интеграција - пише у образложењу Приједлога закона.

Како се наводи, овај акт није усклађен са европским законодавством, јер материја која се овим законом уређује није регулисана правно обавезујућим актима ЕУ.

- За провођење овог закона, у буџету институција и међународних обавеза БиХ није потребно обезбиједити додатна финансијска средства, јер и сада се у буџету Уставног суда БиХ осигуравају средства за плате и друге накнаде међународних судија - пише у образложењу.

Шефица Клуба посланика СНСД у ПД ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра да би се приједлог закона у процедури могао наћи већ за неколико дана. Она каже да овај закон не треба мијешати са потребом доношења закона о Уставном суду БиХ, јер он дефинише само одлазак страних судија и именовање домаћих умјесто њих.

- Са представницима ХДЗ БиХ раније су усаглашени принципи овог закона. Сада се види да је велика грешка што није настављен структурални дијалог о реформи павосуђа БиХ, нарочито када погледамо изјаву Бакира Изетбеговића, који је рекао да једино још преко Уставног суда БиХ нешто може да направи. Уставни суд није ту да нешто прави - сматра Новаковић Бурсаћева.