latinica  ћирилица
19/02/2020 |  18:35 ⇒ 19:17 | Аутор: СРНА

Бореновић: Уставни суд БиХ оптерећује земљу и кочи њен напредак

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да Уставни суд БиХ више од 20 година оптерећује земљу као и да је свима јасно да нека нормална земља нигдје не може да иде ако има странце у свом Уставном суду.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

- Неопходно је наћи механизам како стране судије замијенити домаћим - рекао је Срни Бореновић, коментаришући изјаву Савјета за спровођење мира у БиХ у којој су сви, сем Руске Федерације, дали безрезервну подршку раду овог суда и његових судија.

Према његовим ријечима, домаће судије у Уставном суду БиХ треба да буду професионалци, који не долазе из политичких партија и који ће радити свој посао одговорно и озбиљно.

- Зато треба учинити напор и ту је велика одговорност владајућих политичких партија и других политичких фактора, како изаћи из овог великог изазова - истакао је Бореновић који је и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Он је нагласио да је важно бити мудар и ићи са институционалним одлукама, те подсјетио да је договорено да ће у Парламентарној скупштини БиХ бити предложен закон о одласку страних судија и именовању домаћих у Уставни суд БиХ.

Бореновић је поновио да је Уставни суд у посљедњих 10 до 15 година постао механизам за спровођење политике СДА, што је, како је навео, јасно рекао лидер ове странке Бакир Изетбеговић.

- То је неприхватљиво, али и лоше и штетно за БиХ, посебно ако имамо у виду чињеницу да у Уставном суду сједе судије који су дошли из самог врха СДА - рекао је Бореновић и додао да је видно да апелације њихових људи увијек добију подршку већине чланова Уставног суда и то прегласавањем судија који долазе из Републике Српске.

У изјави ПИК-а коју није подржала Руска Федерација наведено је да Управни одбор ПИК-а још једном изражава безрезервну подршку раду Уставног суда БиХ и свих његових судија.

У саопштењу ПИК-а наводи се да су одлуке овог суда коначне и обавезујуће, те да су надлежни органи обавезни да их спроводе.