X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
19/02/2020 |  18:25 ⇒ 22:07 | Извор: Глас Српске

Тегелтија демантовао судију из БиХ у Стразбуру: За одлазак страних судија довољан закон

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија изјавио је за Глас Српске да је потпуно произвољна и искључива тврдња судије Европског суда за људска права у Стразбуру Фариса Вехабовића да се статус и избор страних судија у Уставном суду БиХ може уредити искључиво измјенама Устава БиХ, а не законом.
Милан Тегелтија  (Фото:D.Ć./klix.ba) -
Милан Тегелтија (Фото:D.Ć./klix.ba)

Тегелтија је подвукао да Устав БиХ говори потпуно другачије.

- Ту пише: "За именовања која се буду вршила након истека периода од пет година од првих именовања, Парламентарна скупштина може законом предвидјети другачији начин избора троје судија које бира предсједник Европског суда за људска права" - истакао је Тегелтија.

Из те уставне одредбе је, како је нагласио, потпуно јасно да је Устав БиХ предвидио могућност да се након истека пет година избор судија које бира предсједник Европског суда за људска права, може уредити мимо уставне интервенције, односно доношењем нижег правног акта од Устава, односно закона у овом случају.

- Дакле , након истека тог периода нити то морају бити странци нити их мора бирати предсједник Европског суда за људска права, наравно под условом да о томе Парламент БиХ донесе одговарајући закон, а што јој је омогућила одредба члана 6. став 1. тачка д. Устава БиХ - закључио је Тегелтија.