latinica  ћирилица
19/02/2020 |  17:25 ⇒ 21:12 | Аутор: СРНА

Пејовић: РТЦГ открила шта се спрема Законом о слободи вјероисповијести

Емисија "Свједок Божије љубави", емитована на Телевизији Црне Горе, открила је шта се скрива иза Закона о слободи вјероисповијести, а уредник и новинари РТЦГ њоме су сахранили објективно, непристрасно и истраживачко новинарство, оцијенио је главни и одговорни уредник "Радија Светигора" свештеник Никола Пејовић.
Радиотелевизија Црне Горе - Фото: архив
Радиотелевизија Црне ГореФото: архив

- Документарац ћемо убрзо превести и послати на све релевантне међународне адресе, које су већ у континуитету забринуте за стање медија у Црној Гори. Мислили смо и раније да то радимо, али сте нам са овим пројектом олакшали посао - навео је Пејовић у отвореном писму главном и одговорном уреднику и новинарима РТЦГ.

Према његовим ријечима, емисија није ништа рекла о главном јунаку, "већ је показала срце оних који су је наручили и потписали".

- Ова емисија нам је открила шта се скрива иза Закона, које су његове намјере и шта је коначан циљ. Чудили смо се зашто у емисијама не зовете никог од предлагача да образложи и брани правне аспекте овог Закона и зашто бјежите од таквих садржаја? Али довољно је одвојити пола сата, одгледати документарац и само ће се касти - додао је Пејовић.

Пејовић је навео да је емисија, најављивана као епохално откриће, уперена против главног јунака, заправо дала одговор на многа питања, недоумице, сумње.

- Зато, благослови Господе, наручиоце и ауторе ове емисије, и ја их благосиљам и не кунем - нагласио је Пејовић.

Према његовим ријечима, показало се колико је Јавни сервис независан и у служби грађана.

- Кроз ваше континуиране извјештаје о Цркви, закључно са синоћним документарцем, као најсавременијим рендгеном јасно се детектује у каквом се професионаном стању налази Јавни сервис свих грађана - оцијенио је Пејовић.

Он је поручио уреднику и новинарима РТЦГ да нема те новинарске форме и израза којима ће их неко надмашити, јер су, како је навео, сахранили објективно, непристрасно и истраживачко новинарство.

Он је навео да пише у име "стотине младића и дјевојака који су оставили своје родитеље, браћу и сестре, своје каријере и животне успјехе и гледајући Свједока Божије љубави пошли за њим да своју младост уграде у светињу и живот проведу у манастирском подвигу".

- Пишем и у име свих нас младих које је ширина и дубина Свједока Божије љубави опредијелила да кроз свештенички позив носимо благи јарам Христов и да се, не по нашој заслузи, него по бескрајној љубави и повјерењу Свједока Божије љубави назовемо царским свештенством - указао је Пејовић.

Он је додао да пише и у име оних које "које је Свједок Божије љубави саслушао, посавјетовао, утјешио, исцијелио, спасио, обукао, скућио, школовао и нахранио".

- Синоћ нас је преплавило осјећање благодарности Богу што нас је обдарио да живимо у времену Свједока Божије љубави. Ви га, нажалост, само знате, а ми га познајемо - нагласио је Пејовић.

Посланички клуб Демократског фронта /позвао је руководство Телевизије Црне Горе да поднесе оставке због понижавајуће документарне емисије о Његовом високопреосвештенству митрополиту црногорско-приморском Амфилохију која је емитована на првом програму те медијске куће.

Лидер ДФ-а Андрија Мандић рекао је да, уколико руководство ТВЦГ, као и уредници и организатори срамне синоћње емисије не поднесу оставке, ДФ тражи од Савјета јавног сервиса да их у року од 24 часа разријеши јер раде опасан посао завађања и сукобљавања грађана Црне Горе.

- Ако ни Савјет не заврши тај посао, у Скупштини ћемо отворити тему о смјени оних чланова Савјета који нису гласали за смјену директора и менаџмента - поручио је Мандић, оцјењујући да се таквим емисијама "жели посијати зло сјеме и распалити ватра коју нико не може угасити".

Филм "Свједок Божје љубави" о Његовом високопреосвештенству митрополиту црногорско-приморском Амфилохију у продукцији РТЦГ, који црногорског владику приказује у изузетно негативном свјетлу, емитован је синоћ на Телевизији Црне Горе.

УРЕДНИШТВО ТЕЛЕВИЗИЈЕ ИЗНЕНАЂЕНО РЕАКЦИЈАМА НА ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ

Уредништво Телевизије Црне Горе изненађено је реакцијама на документарни филм "Свједок божије љубави" које, како су навели, не проблематизују карактер порука, већ онога ко је те поруке забиљежио.

Посланички клуб Демократског фронта позвао је руководство ТВЦГ да поднесе оставке због документарне емисије о митрополиту црногорско-приморском АмФилохију који је емитован на првом програму те медијске куће.

И свештеник Никола Пејовић, главни и одговорни уредник Радија Светигора рекао је да је емисија открила шта се скрива иза Закона о слободи вјероисповијести, које су његове намјере и шта је коначан циљ.

Уредништво ТВЦГ оцијенило је да је посебно недопустиво што су поједини страначки ТВ критичари и персонално напали вишеструко награђиване ауторе документарца, чије је емисије и Митрополија објавила на својој интернет страници.