latinica  ћирилица
19/02/2020 |  17:04 ⇒ 17:13 | Аутор: СРНА

Комшић и Џаферовић одредили термин посјете Ђукановића, Додик против

Предсједништво БиХ данас је са два гласа за и једним против усвојило закључак којим се 2. и 3. март утврђује као термин званичне посјете предсједника Црне Горе Миле Ђукановића.
Предсједништво БиХ - Фото: РТРС
Предсједништво БиХФото: РТРС

За посјету црногорског предсједника гласали су предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић и бошњачки члан Шефик Џаферовић, док је српски члан Предсједништва Милорад Додик био против.

Додик је наведени закључак прогласио деструктивним по витални ентитетски интерес, саопштено је из Предсједништва БиХ.

На данашњој сједници Предсјеништва је на исти начин донесена и Одлука о прихватању Споразума о статусу између БиХ и ЕУ о активностима које спроводи Агенција за европску граничну и обалску стражу на територији БиХ.

И ову одлуку је српски члан Предсједништва прогласио деструктивном по витални ентитетски интерес.

У саопштењу се наводи да ће Додик изјаве о наведеном закључку и одлуци у писаној форми доставити члановима Предсједништва и Народној скупштини Републике Српске. Ако Народна скупштина Републике Српске у року од десет дана потврди изјаве, наведени закључак и одлука Предсједништва БиХ не ступају на снагу.

Предсједништво БиХ је гласало за усвајање Одлуке о одбијању молби за помиловање два осуђена лица.

Предсједништво није, након расправе, са два гласа за /Комшић и Џаферовић/ и једним гласом против /Додик/ постигло консезус за одлуке о закључивањима споразума, уговора и одлуке о ратификацијама те ће предсједавајући Предсједништва у складу са чланом 42 Пословника о раду Предсједништва БиХ, наведене тачке уврстити на идућу сједницу Предсједништва као обавезне.

Повезане вијести:

Парламент Српске одлучиће о посјети Мила Ђукановића