latinica  ћирилица
19/02/2020 |  15:57 | Аутор: СРНА

Још није објављен пропис о забрани увоза воћа третираног хлорпирифосом

У Службеном листу ЕУ до данас није објављен пропис који би евентуално обухватио мјере забране увоза воћа третираног инсектицидом хлорпирифосом, како су пренијели поједини медији, навели су из Агенције за безбједност хране БиХ.
Воће и поврће - Фото: архив
Воће и поврћеФото: архив

Директор ове агенције Џемил Хајрић рекао је Срни да су, према службеним информацијама које је јуче објавила Европска комисија, државе чланице подржале приједлог да се максималан ниво остатака хлорпирифоса, као и хлорпирифос-метила у храни и храни за животиње снизи на најнижи ниво који се може мјерити у аналитичким лабораторијама.

- Према наводима Европске комисије, нови максималан ниво остатака хлорпирифоса требао би се примјењивати за храну произведену у ЕУ, као и за храну из увоза од октобра - истакао је Хајрић.

Он је додао да је 31. јануара ове године истекао рок важења одобрења за активну супстанцу хлорпирифос која се користи у средствима за заштиту биља на подручју ЕУ.

Према његовим ријечима, у складу са одредбама одлуке Комисије ЕУ од 10. јануара о непродужењу одобрења активне супстанце хлорпирифос, државе чланице одузимају одобрења за средства за заштиту биља која садржавају ову материју до 16. фебруара, а одгађање које чланице одобре мора истећи до 16. априла.

Он напомиње да је у БиХ у складу са законом о регистрацији фитофармацеутских средстава Управа БиХ за заштиту здравља биља надлежна да води јединствену евиденцију ових срестава за БиХ.

Хајрић је додао да службене контроле здравствене исправности воћа при увозу у БиХ које укључују и остатке пестицида, у складу са важећим прописима, спроводе Федерална управа за инспекцијске послове, Управа за инспекцијске послове Републике Српске и Инспекторат Брчко дистрикта.

- У оквиру Програма контроле остатака пестицида у и на храни биљног и животињског поријекла у БиХ за 2019. годину активна материја хлорпирифос није пронађена у концентрацијама које омогућују квантификацију ни у једном од 195 анализираних узорака - навео је Хајрић.

Он је истакао да је Програмом рада Агенције за безбједност хране БиХ за ову годину планирано спровођење контроле остатака пестицида у и на храни биљног и животињског поријекла.