latinica  ћирилица
19/02/2020 |  14:51 ⇒ 17:31 | Аутор: СРНА

О Новалићевој изјави - ни ријечи!?

Европска унија подржава суверенитет, територијални интегритет и политичку независност БиХ, а неповредивост граница остаје темељни принцип за Унију, рекла је Срни портпарол Делегације ЕУ и Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ Јамила Миловић-Халиловић.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

На питање Срне да прокоментаришу изјаву премијера Федерације БиХ Фадила Новалића да овај ентитет неће учествовати у било каквим разговорима који се односе на дефинисање граничне линије међу ентитетима и да ли ће бити санкционисани политичари из ФБиХ због оваквих изјава којима отворено крше Дејтонски споразум, конкретно Анкес два, из Делегације ЕУ послали су писани одговор портпарола у којем нема одговора на конкретно питање.

Одговор из Делегације ЕУ Срна преноси у цјелости:

"Европска унија поново потврђује кључну улогу Уставног суда БиХ за провођење владавине праве и подсјећа на коначну и обвезујућу природу његових одлука. Обавеза је релевантних власти у БиХ да осигурају провођење одлука Уставног суда. Рјешења по питању састава Уставног суда могућа су у оквиру прописаних процедура и уз шире реформе које су дијелом процеса приступања ЕУ, како је и предочено у Мишљењу Европске комисије и Извјештају стручњака /Прибе и други/.

ЕУ апелује на све политичке актере у БиХ да се фокусирају на заједнички циљ и опредјељење перспективи приступања ЕУ, и на виталне социоекономске реформе у интересу грађана. Ово је посебно важно уочи предстојећег Самита ЕУ и Западног Балкана у Загребу. ЕУ је спремна да фацилитира и помогне у томе".