latinica  ћирилица
19/02/2020 |  14:28 | Аутор: СРНА

Дејтонска обавеза - успостављање комисије о међуентитетској линији разграничења

У складу с Анексом два Општег оквирног споразума за мир у БиХ Федерација БиХ, Република Српска и БиХ имају обавезу успоставити заједничку комисију која треба да састави договорени документ који садржи прецизан технички опис међуентитетске линије разграничења, речено је Срни у НАТО штабу Сарајево.

Портпарол НАТО Штаба Сарајево Инес Кубуровић појаснила је да прецизан технички опис међуентитетске линије разграничења представља исправљање одступања од плус-минус 50 метара на оригиналној дејтонској карти која иначе остаје "мјеродавна и коначна у све сврхе".

- Колико смо упознати, није остварен никакав значајнији помак ка формирању комисије. Питања у вези са кашњењем у формирању те комисије, као и за пратећу документацију, треба упутити Савјету министара и ентитетским владама - навела је Кубуровићева у одговору Срни.

Након што комисија припреми договорени технички документ који садржи прецизан технички опис међуентитетске линије разграничења, рекла је Кубуровићева, мора га одобрити команданти ЕУФОР-а и НАТО Штаба Сарајево као правни сљедници ИФОР-а и СФОР-а.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је у понедјељак, 17. фебруара, закључке о антидејтонском дјеловању Уставног суда БиХ према којима се, између осталог, Влада Српске задужује да настави раније започете преговоре са Владом ФБиХ с циљем дефинисања граничне линије између Републике и ФБиХ, а у складу са Дејтонским споразумом.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић изјавио је јуче да ФБиХ није, нити ће икада учествовати у било каквим разговорима који се тичу ентитетске линије.

Дејтонским мировним споразумом је утврђено да је омјер територија између ФБиХ и Српске 51 према 49 одсто.

Међуентитетска линија разграничења је дужине 1.150 километара и захвата 42 општине Републике Српске, а цијепа тачно 279 катастарских општина и пролази и кроз 520 километара приватних посједа.